fbpx

Óvatosan tavasszal: a brazilok duplázni akarnak kukoricából

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 14.

Drasztikus eltolódások várhatóak az egyes kultúrák piaci megítélésében. Ne vegyen mérget rá, hogy megint a kukorica lesz a nyerő.

 

kukorica
Aranyló szemek – jövőre mindenki ezt veti (fotó: Horizont Média)

 

Az idei csalódást okozó brazil kukoricatermés (85 millió tonna) után a jövő évi eredményt klasszisokkal jobbnak becsülik az elemzők. Akár 118 millió tonna is összejöhet a most elvetett és a másodvetésben földbe kerülő tengeriből. Ez 39 százalékos növekedésnek felelne meg, és újabb rekordot jelentene az ország agrártörténelmében.

 

Lendületesen vetnek

Az USDA elemzői 5,67 t/ha-os hozamokkal és 20,8 millió hektárral számolnak. Ez csaknem egymillió hektáros területbővülést (+5%) és 30 százalékos hozamjavulást takar. Az élénk kukoricavetési kedv oka egyértelmű: a termény ára nagyon vonzó, és ez várhatóan 2022 első felében így marad, hiszen a raktárakba kerülő mennyiség szűkös idén. A brazil kormány is ösztönzi a kukoricatermelést, mivel a növekvő sertés- és baromfiállomány ellátása ilyen kukoricaárak mellett problémássá vált. A farmerek így most nagy lendülettel vetik a magot, a teljes termés negyedét adó főnövény 22 százaléka már a földben van. Betakarítása februártól májusig várható. A másodvetésű kukorica, azaz a safrinha, jellemzően februárban kerül földbe a szója után. Betakarítása augusztusban kezdődik.

 

Mit jelent ez nekünk?

A megtermelt brazil kukorica mennyisége jövőre akkorát ugrik, hogy az export több mint a duplájára nőhet: 19 millióról 43 millió tonnára. Igaz, ez génmódosított vagy génszerkeszett terményt jelent, de addig, amíg nem emberi táplálék készül belőle, az egész világ nyitott a fogadására, így meghatározó a globális árak alakításában. Ez számunkra azt jelenti, hogy késő tavasztól áresésre van kilátás. Ennek jeleit már a kukoricavetés előtt észlelhetjük, ha figyelünk. Addigra ugyanis eldől, hogy tényleg jó lett-e a fővetésű kukorica termése Brazíliában, és sikerült-e optimális időben elvetni a safrinhát. (Idén április 12-én megírtuk, hogy Mégsem lesz annyi brazil kukorica.)

Persze a vetőmagrendelések márciusig lezajlanak, de még ekkor is dönthetünk úgy, hogy a mag egy része a zsákban marad. Talán jobb döntés lesz mégiscsak elvetni a cukorrépát (a cukorárak drasztikusan emelkednek), vagy olajos maggal próbálkozni (addigra a brazil szójatermést is tudni fogjuk). Egyszóval márciusban ne az idei árak alapján döntsünk, hanem eszerint, hogy mit mutat a piac.