fbpx

Hi-tech konténerfarm: olcsóbb, mint az üvegházas kertészet

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 11.

Sem az EU-tól, sem a változó klímától nem akarnak függeni a britek, ezért a termelést sokkal védettebbé és hatékonyabbá kívánják tenni – méghozzá ultramodern eszközökkel. A cél az, hogy a magas eszközigény ellenére akár a kisebb farmok számára is megfizethető, egyszerűen üzemeltethető robottechnológiát kínáljanak.

 

vertikális konténerfarm
Űrlabort idéző konténerfarm – már a közeli jövő? (forrás: farminguk.com)

 

Olcsó hi-tech farm?

„Szükségünk van egy innovatív konténer-technológiára, amelyik olcsón gyártható, könnyen telepíthető, a benne folyó termelést nem befolyásolja az éghajlat, és jó minőségű terményt produkál kiváló hozamokkal” – ez volt az a cél, amit a Nottingham Trent Egyetemen a fenntartható mezőgazdaságért dolgozó egyik professzor megfogalmazott a projekt indításakor. Chungui Lu pontosan tudta, hogy az eddigi mesterséges rendszerek legnagyobb hibája az energiaszükségletük volt. Az új generációs vertikális farm a tervek szerint az aero- és a hidroponia elemeit ötvözi, a világításhoz és működéshez pedig napelemek biztosítják az áramot.

A rendszerben zöldségeket, salátákat és kisebb termetű bogyós gyümölcsöket lehet majd előállítani a növények igényeire kidolgozott tápanyag-utánpótlási program szerint. A ködpárába burkolt gyökereket időként tápoldatba mártják, majd kiemelve innen a gyökérfelszínt érő oxigéntöbblettel és ultrahanggal javítják a tápanyag felszívódását és hasznosulását. Az így növekvő zöldségfélék állítólag táplálóbbak, nagyobb hozamúak, és fele annyi idő alatt készülnek el, mint szántóföldi társaik, mivel sem kórokozók, sem kártevők, sem időjárási anomáliák nem befolyásolják az optimális tápanyagfelvételt és termelést.

 

Kevés munka, kevés szállítás

Az automatizált termelés minimális kézierőt igényel (leginkább a betakarítást követő szortírozás, tárolás fázisában van szükség az emberre), így egy aktuálisan súlyos problémát is kiküszöbölne a rendszer. A kutatók szerint további előny, hogy a hi-tech konténerek közvetlenül a felhasználási hely mellé telepíthetők, így a szállítmányozás költségei is minimálisra csökkennek. Mivel éppen a munkaerő és a szállítás napjaink legnagyobb legnagyobb kihívásai, a termelők azonnal felkapják a fejüket, ha ezekre kínál valaki megoldást.

Utolsó kérdés a termelés költsége. A kutatók állítják, hogy ha a hagyományos termelés minden költségét figyelembe vesszük az igénybe vett föld értékétől kezdve a megvásárolt gépeken és inputanyagokon át, akkor a most megépítendő konténeres rendszerben olcsóbb lesz termelni. A rendszer bekerülési költsége ugyan még viszonylag magas, de a takarékos vízfelhasználás és a napenergia bevonása miatt az üzemeltetése már olcsóbb lesz, mint bármelyik modern, üvegházas kertészeté.

 

Pilot projekt

A projekt keretében először két konténeres hi-tech rendszert építenek meg 800 ezer fontból (336,8 millió forintból) egy külsős cég, a Henley Associates Ltd. segítségével. (Megjegyezzük: az építési költségek egy nagy volumenű, automatizált gyártással a töredékükre esnek.) Anglia a jelek szerint nagy reményeket fűz hozzá, hogy a városok igényeit hasonló vertikális egységekkel szolgálhatja ki, és ezzel radikálisan csökkentheti az importot.

 

Ez is érdekelheti a témában: Mesterséges intelligenciával támogatott mezőgazdaság.