fbpx

Csak fenntartható kukoricát, szárat és fát fogad a gyár

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 10.

Egy új AM rendelet pontosítja, milyen körülmények között termelt bioetanol- vagy -dízelalapanyag, illetve milyen biomassza tekinthető fenntartható termelésből származónak. A gyárak megtagadják a nem így előállított kukorica, repce, szalmabála vagy fa beszállítását.

 

szalmabála
Egy tápanyag-gazdálkodási terv és mehet a szár az erőműbe (fotó: Horizont Média)

 

Biodiverzitási fok

Nem veszi át a gyár a kukoricát, repcét, bálát és energiafát, ha nem fenntartható termelésből származik. De mitől lesz a termelés fenntartható? Az alapelvárás az, hogy a termelés nem rombolhatja az igénybe vett terület biodiverzitását. Azaz a helyszín nem lehet korábbi magas biodiverzitású fás terület, Natura 2000-es besorolású vagy más értékes ökoszisztémát képviselő földrészlet, beleértve a fajgazdag gyepeket és vizes élőhelyeket is. A tilalom nem vonatkozik arra a fakitermelésre, amit az illetékes hatóság engedélyezett.

 

Biomassza eltávolítása

Gabonaszárak, szármaradványok és egyéb mezőgazdasági hulladékok ipari felhasználása csak olyan területekről lehetséges, amelyekre tápanyag-gazdálkodási terv készült, és azt teljesítik is. A tápanyag-gazdálkodási tervet felsőfokú agrárvégezettségű szakember készítheti el öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján.

 

Lásd a részleteket itt. Ez is érdekelheti a témában: Klímaváltozás, fenntartható gazdálkodás és agroökológiai rendszerek.