fbpx

Attila Birtok: több, mint borászat

Írta: MezőHír-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 10.

Szekszárdtól 4 km-re, az úgynevezett Baranya-völgy festői részén található az Attila Birtok, amely nemcsak finom boraival, konyhájával, programjaival csalogatja az érdeklődőket, hanem apartmanjaival és vadászházával kínál változatos lehetőségeket a pihenni vágyóknak. Bár a vállalkozás vezetője és motorja Ádám Beáta családi gazdálkodó, interjúnkban férjét, Takács Attilát kérdeztük a birtok történetéről, a közeljövő terveiről.

 

Attila Birtok

 

– Mikor fogant meg az ötlet, hogy egy borászat, vendégház, rendezvényközpont létesülhet ezen a gyönyörű területen?

– Maga az ötlet közel tíz éve fogalmazódott meg bennünk, bár kicsit más formában. Három kissrácunk volt akkoriban, és a feleségem kereste azt az elfoglaltságot, amit majd a legények kirepülése után végezhet, amibe jó kedvvel és sok energiával belevághat. Mivel Szekszárdon élünk, így adta magát, hogy szőlővel, borral érdemes foglalkozni, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy egy kis borászat csak a borok forgalmazásából nem tud megélni. Ezért került képbe a vendéglátás is, így állt össze a teljes kép.

– Azért ahhoz képest, hogy ez szinte kiegészítő tevékenységnek indult, szépen kinőtte magát a vállalkozás…

– Persze, ez mindig így van. Ez a méret, amit elértünk, szerintem most ideális, ez még belefér a családi gazdaság kereteibe. 14 hektár szőlőnk van, borászatunk, 22 fő részére tudunk szállást biztosítani, jó konyhánk van, különböző programlehetőséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére.

– A birtok és a vendéglátás hátterét a család adja?

– Igen, ahogy említettem, a birtokot Ádám Beáta családi gazdálkodó, a feleségem üzemelteti. Keresztfiunk, Dávid a szakács, ő fiatal kora ellenére komoly tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Fiaim, Bendegúz, Kolos és Botond is besegítenek a munkákba, ahogy idejük engedi, és ha szükséges, a szőlőben a munkacsúcsoknál külsősöket is bevonunk. Én az értékesítésben, marketingben, borászatban segítek, majdnem mint egy szaktanácsadó.

 

szőlő Attila Birtok
Fajtaszortimentben a zweigelt, kék frankos, kadarka, cabernet sauvignon és cabernet franc van a területeken

 

– Mikor készült el egyébként a birtok?

– 2019-ben kezdtünk építkezni, 2020 elejére a borászat elkészült, épültek a szobák és a turisztikai rész. Az volt a terv, hogy Márton-napon nyitunk – de, mindenki tudja, hogy jött a Covid, így nyitás helyett zárás következett… Egészen 2021 júniusáig nem tudtunk kinyitni.

 

Több, mint borászat

– Mi a vendéglátás fő profilja?

– Szlogenünk nem véletlenül az, hogy Több, mint borászat. Fontos, hogy a miénk nem csak egy szekszárdi borvidéken finom borokat előállító pincészet, hanem itt sok minden mást is lehet csinálni: rendezvények, tréningek, birtoktúrák, gemenci evezés, borkóstoló, vadászat – hosszan sorolhatnám. A pincészet terméke a bor, az Attila Birtok terméke az az élmény, amit a bor segítségével ebben a környezetben össze lehet rakni.

Szerveztünk itt már különböző céges tréningeket, de vannak saját szervezésű, speciálisan mezőgazdasági kereskedőcégek számára hasznos programjaink is. Persze a családi rendezvények is nagy súlyt kapnak, most épp egy húsz fős születésnapi hétvégének szolgálunk helyszínéül. 8 db kétágyas szoba áll rendelkezésre a borászatban, de hat szoba pótágyazható is. Természetesen minden szoba klimatizált, hűtő-fűtő készülékkel biztosítjuk a vendégek kényelmét. A hangulatos teraszon akár húsz vendég is kényelmesen gyönyörködhet a táj szépségében, kezében egy kávéval vagy valamelyik finom borunkkal. Vadászapartmanunkban egy nappali és három hálószoba várja a vendégeket, teraszán 8-10 fő beszélgethet kényelmesen, vagy akár főzhet a kiépített bográcsozónál, pingpongozhat, csocsózhat. Bár nem végzünk önálló vadászatszervezést, igény szerint egyeztetjük a vendégek vadászathoz kapcsolódó kívánságait a környékbeli vadásztársaságokkal.

 

– Magáról a régióról mit érdemes elmondani?

– Szekszárd a vörösboráról híres, ez nem kérdés, de érdemes magát a várost is megnézni – a legkisebb megyeszékhely, de kis, aranyos ékszerdoboz. Ezenkívül a Szekszárdi-dombság nagyon jó túrázási lehetőségeket biztosít, a közelben van Gemenc, ami méltán híres az erdőről és szarvasairól. Pécs is közel van, ha valakinek egy kis városi forgatag is beilleszthető a pihenésbe.

 

Borok, a családtagokról elnevezve

– Kicsit visszatérve a borokra, mik a fő termékeik?

– A Szekszárdi borvidéken dolgozunk, tehát csak vörös szőlőink vannak. Rozék, könnyű vörösborok és nehéz, hordóérlelt vörösboraink vannak. Fajtaszortimentben a zweigelt, kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon és cabernet franc van a területeinken, de az új ültetések közül jövőre már termőre fordul a merlot és a syrah. Boraink egyelőre nálunk vásárolhatók meg, de természetesen keresünk olyan partnereket is, akik a kereskedelmi forgalmat megerősíthetik. Nyilván nagyobb kereskedelmi láncokban mennyiségi korlátok miatt nem tudunk értékesíteni, de kisebb láncokban, borboltokban biztosan meg fogunk jelenni.

– Önnek egyébként mi a kedvenc bora?

– Mindegyiket nagyon szeretem… Borainkat a családról neveztük el, nagyon jól sikerült a három fiunkról elnevezett borsorozat, a Botond cuvé, Kolos cuvée vagy a Bendegúz kékfrankos válogatás. Nekem a kadarka, mint fajta külön kedvencem; borászatilag nehéz fajta, de a belőle készült borok kiválóak. (Ha már a családnál tartunk, a feleségről elnevezett Beja rozé isteni! A szerk.)

– Mi a terv, mikor lennének elégedettek a működéssel? A vendéglátás vagy a borkereskedelem lesz erősebb?

– A boreladás még a kezdeteknél tart, és az egy hosszú távú folyamat, amíg megismerik, megszeretik és már külön keresik a borainkat. A turizmus szépen elindult, azzal már elégedettek vagyunk, ott látszik, hogy jó az irány. Persze itt is ismertté kell válnunk, sok elégedett vendég kell hogy vigye a jó hírünket.

 

Takács Attila és családja, az Attila Birtok csapata
Az Attila Birtok lelkes csapata: Kolos, Botond, Attila, Bea, Bendegúz

 

www.attilabirtok.hu