fbpx

Monumentális, lenyűgöző látványt nyújt – Bemutatkozott a John Deere X9 kombájn

Írta: MezőHír-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 09.

Szeptember 15-én bemutatták a John Deere és a KITE Zrt. kombájnportfóliójának legújabb zászlóshajóját, a John Deere X9 kombájnt. A Mezőkövesden sorra került rendezvényen a KITE Zrt. szakemberei tartottak előadásokat az új betakarítógépről, majd a program szántóföldi részén a gyakorlatban tekinthettük meg az új gépcsodát.

A hogy az a nyitó előadáson is elhangzott, napjainkban a változó birtokszerkezet, amely akár egyre nagyobb táblaméreteket eredményezhet, az időjárás kiszámíthatatlanságából adódóan a betakarításra alkalmas, folyamatosan rövidülő időintervallumok, valamint a képzett munkaerő (gépkezelő) hiánya mind azt eredményezi, hogy a mezőgazdaságigép-gyártók minden eddiginél nagyobb kapacitású gépeket gyártsanak, amelyek megoldást tudnak nyújtani a fenti problémákra. Ezek a feladatok hívták életre az X9-et is, a John Deere minden eddiginél nagyobb betakarítókapacitással rendelkező kombájnját.

 

John Deere X9 kombájn
A KITE Zrt. kombájnportfóliójának legújabb zászlóshajója, a John Deere X9 kombájn

 

Új vágóasztal

Egy ekkora kombájn hatékony használatához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű anyagáram bejuttatása a gépbe, ami új vágóasztaltípusok fejlesztését tette szükségessé. A John Deere portfóliójában ezek a HD (Hinged Draper) csuklósvázú hevederes vágóasztalcsalád tagjai. Közös jellemzőjük, hogy a három szekcióból álló kaszaszerkezet eredményeként ekkora szélesség esetén is egyedülálló talajkövetést tesznek lehetővé, mivel a két oldalszárnyrész a tarlókerekei segítségével külön-külön követi a talajfelszínt.

A vízszintes elmozdulás a vágóasztal széleinél (mérettől függően) akár 3 317 mm is lehet, ami a talajhoz képest akár 10 fokos elmozdulást is jelenthet.

A levágott termény behordását a ferdefelhordóhoz pedig a hagyományos csigás továbbítás helyett heveder végzi. További előny, hogy ezek a vágóasztalok alapfelszereltségként felszerelhetőek mindkét oldalon repceoldalkaszával.

A vágóasztalok 1 200 mm-es mélysége (behordóheveder szélessége), valamint a heveder „magmentő” profilkialakítása egyaránt azt segíti elő, hogy a betakarítás veszteségeinek minimalizálását már a vágóasztaltól biztosítani tudjuk.

Ezek a vágóasztalok is – a John Deeretől megszokott módon – egyszerűen, egy mozdulattal, a multicsatlakozón keresztül kapcsolhatóak a kombájnhoz, elektromosan, hidraulikusan és mechanikusan egyaránt.

A vágóasztalt követően az anyagáram tovább halad a nagy méretű ferdefelhordó felé. Az X9 kombájn ferdefelhordója 1 720 mm-es, ami az „S” kombájnok ferdefelhordójához képest is 23% méretkülönbséget jelent. A ferdefelhordó kialakítása 45%-kal nagyobb anyagáram átengedését teszi lehetővé, és 1 300 mm magasságra képes emelni egy akár 6 150 kg tömegű adaptert. A ferdefelhordó hajtása 260 kW teljesítményű, ami akár egy 18 soros szárzúzós kukoricaadapter meghajtásához is elegendő.

A ferdefelhordótól az anyagáramot az ék alakú profillal rendelkező gyorsítódob továbbítja a két darab rotor felé. Ez a profil segít minimalizálni az energiafelhasználást, ugyanis az anyagáram irányában történő változás mindig nagyon energiaigényes folyamat.

Kétrotoros technológia Az X9-es kombájn egyik kiemelkedő és a korábbiaktól eltérő tulajdonsága, hogy a gép két darab nagyméretű rotorral rendelkezik. A gép működési elve az „S” kombájnokhoz hasonlóan tisztán rotoros, vagyis a cséplés és a leválasztás is a rotorban történik.

 

Az XDS rotorok méretei: 610 mm átmérő, 3 510 mm hosszúság, a tisztítást a piacon található legnagyobb, 7 m2 felületű rosta végzi. A megtisztított mag innen a hatalmas, 16 200 literes magtartályba jut, ahonnan azt 186 l/sec sebességgel ki is tudjuk üríteni.

 

Szecskázóból 68 késes, finom aprítású vagy 124 késes, extra finom aprítású lehetőségek közül választhatunk az igényeinknek megfelelően, és a szecskát akár 15 m szélességben, nagyon egyenletesen is szétszórhatjuk a gépen található hidraulikus pelyvaterítő segítségével.

 

Amennyiben a szalmát is használni szeretnénk, úgy azt természetesen rendre is tudjuk rakni. A gép a kíméletes melléktermék-kezelésének köszönhetően (amihez többek között a nagy, 610 mm átmérőjű rotorok is hozzájárulnak), kiváló minőségű szalma előállítására is képes.

 

Saját fejlesztésű motor

A kombájnnak az erőt a John Deere 13,6 l hengerűrtartalmú, saját fejlesztésű, speciálisan ebbe a gépbe tervezett motorja biztosítja – a John Deere az egyetlen olyan gyártó, amelyik saját maga gyártja az erőforrást a gépeihez.

Ez fontos egyrészt azért, mert eleve ebbe a kombájnba fejlesztett, alacsony fordulatú (1 900 ford./perc) és nagy nyomatékú motort használnak, nem közúti járművekből átemelt, más célra szánt erőforrást. Ugyanakkor szervizeléskor vagy egy esetleges meghibásodás során, amikor fő szempont a gyorsaság, a KITE Zrt. jól képzett szakembergárdája el tudja látni a gépet, és nem kell egy külön cég szervizesére várnunk.

 

Professzionális hajtáslánc

Az erőátvitelben a ProDrive XL fokozatmentes sebességváltó jelent újabb mérföldkövet. A John Deere mérnökei nem 1 db nagyobb kapacitású hidromotort alkalmaztak az X9 kombájn esetén, hanem 2 db kisebbet. 20 km/h fölötti sebesség esetén, vagyis közúti haladáskor csak az egyik hidromotor dolgozik, ezzel is hatékonyabbá és kisebb energiaigényűvé téve az erőátviteli rendszert.

Az X9 kombájnszéria elérhető mind hagyományos kerekes, mind gumihevederes járószerkezettel, ami nagyméretű felfekvőfelületének köszönhetően csökkenti a talajtaposás okozta talajtömörödést, valamint a gép járóképességét is növeli, akár kedvezőtlenebb talajviszonyok esetén is.

 

A digitális mezőgazdaság csúcsa

Ha John Deere kombájnokról beszélünk, akkor mindenkinek eszébe jutnak a cég által fejlesztett telematikai rendszerek is, amik még hatékonyabbá teszik a gépek használatát.

Fontos kiemelnünk, hogy a John Deere kombájnok mindegyike eleget tesz a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázat követelményrendszerének, miután ezeknek a követelményeknek a cég szinte minden kombájnja több mint másfél évtizede megfelel.

 

John Deere X9 kombájn
Az új X9-es kombájn mellett az amerikai J & M átrakókocsi is bemutatkozott a rendezvényen

 

A teljesség igénye nélkül fontos megemlítenünk a KITE Zrt. sokak által jól ismert RTK-hálózatát, a JDLinkTM-et, illetve a MyJohnDeere Oprations Centert. Ezeknek az eszközöknek a segítségével távolról ellenőrizhetjük gépeink működését, beállításait, előrejelezhetjük az esetleges még be nem következett meghibásodásokat, „utasításokat” küldhetünk a gépkezelőnek, dokumentálhatjuk is a gépünk által elvégzett munkákat, valamint akár hozam- és nedvességtérképeket is készíthetünk a területünkről, ami precíziós gazdálkodásunk alapját képezheti.

 

További kombájnszériák

Az új zászlóshajó mellett a KITE Zrt. kínálatában – működési elv alapján – természetesen még további kombájnszériák is szerepelnek:– „W” széria, vagyis a hagyományos cséplődobos, szalmarázóládás kombájnok;– „T” széria, amely szintén cséplődobos és szalmarázóládás gépekből áll, viszont ezeknek a gépeknek a leválasztórendszere kiegészül egy tangenciálisan elhelyezett, aktív leválasztódobbal, ami a gép leválasztókapacitását jelentős mértékben képes megnövelni;– „S” széria, amely működési elvében teljesen eltér a fenti két modellcsoporttól, ezek a gépek ugyanis rotoros működésűek. Az „S” széria képviselői rotoros gépek, és tisztán rotoros elven működnek, vagyis a gépben egy nagy átmérőjű rotor helyezkedik el, és ez az egy rotor végzi mind a magok kicsépelését, mind a leválasztást, vagyis a magok különválasztását a szalmától és egyéb szármaradványoktól.