Sikeres bogyóstermesztés optimális mikroklímával

Fehér, hővisszaverő takarószövetekkel 8-9 °C-kal is csökkenthető az állomány hőmérséklete a külső hőviszonyokhoz képest, plusz a kártevők ellen is védelmet nyújtanak.

 


A napégés, a kiszáradás és a kártevők egyre nagyobb kockázattá válnak (forrás: arrigoni.it)

 

Értékes gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök iránt egyre növekvő kereslet tapasztalható a nemzetközi piacon. Az elmúlt évtizedben a globálisan forgalmazott érték megkétszereződött, elérve a 2 milliárd eurót – nem csoda, ha egyre több termelő szeretne bekapcsolódni a termesztésükbe. Azonban nem minden éghajlat alkalmas ezen érzékeny gyümölcsök termesztésére. A magas hőmérséklet, a túlzott napsugárzás, a heves esőzések, a jégverés és a rovarkárosítók egyaránt komoly károkat okoznak a termésükben. Agroszövetekkel azonban megvédhető a termés ezektől a szélsőséges hatásoktól, egyben a felhasznált növényvédő szerek mennyisége is csökkenthető – mutatott rá a Riminiben megrendezett 38. Macfrut kiállításon Giuseppe Netti, az Arrigoni értékesítési vezetője.

 

Hűvösebb, párásabb, védettebb

Fehér, hővisszaverő takarószövetekkel például akár 8-9 °C-kal is csökkenthető az állomány hőmérséklete a külső hőviszonyokhoz képest. A cég által forgalmazott szövet olyan adalékanyagot is tartalmaz, ami növeli a növényi fotoszintézis számára hasznosítható szórt fény mennyiségét, miközben csökkenti az égési sérülések esélyét. Utóbbi a sötét színű takaróanyagok esetében gyakori jelenség. Málnaültetvényekben, amelyek a félárnyékos termőhelyen érzik magukat a legjobban, fehér agroszövetekkel egyensúly teremthető az állományt érő direkt és szórt fény mennyiségében. A kedvezőbb mikroklíma miatt a növények fejlődése kiegyensúlyozottabb lesz.

 


A takarószövet szerkezete ((forrás: arrigoni.it)

 

Az Arragoni takarószövetei a jégesővel szemben is védelmet nyújtanak, páradúsabbá teszik a mikroklímát, illetve árnyékolnak is a szükséges mértékben. Nem elhanyagolható szempont, hogy a zártabb rendszerek a madarak és a rovarok károsításával szemben is védik a termést. A nagy szilárdságú, egyrétegű, átlátszó polietilénből készülő takarók a Drosophila suzukii és a Tuta absoluta ellen is hatékony pajzsot képeznek, miközben nem akadályozzák a levegő szabad áramlását. A kis rovarnyomás lehetővé teszi a peszticidek használatának csökkentését az állományban, ami az értékesítés és a környezteti fenntarthatóság szempontjából is előnyös. (Lásd cikkünket: Idén rekord méretű kárt okozhat a pettyesszárnyú muslica.)

 

Meghálálja a növény

A cég különösen kopásálló, fényvisszaverő szövetekkel is rendelkezik, amelyek képesek az infravörös fény kiszorítására, amivel akár 5 fokos hőmérsékletcsökkentés is elérhető a védett területen. A növények – és az állományban dolgozó emberek számára is – kedvezőbb mikroklímával a megfigyelések szerint a hagyományos anyagokhoz képest akár 70%-os hozamnövekedést is el lehet érni. A termésnövekedés elsődleges oka az, hogy az értékesíthetetlen gyümölcsök aránya 20 százalékkal csökkenthető.

 

További információk az egyes takaróanyagokról itt.

 

agrár agroszövet agrotextil bogyósgyümölcs eső fény fotoszintézis mezőgazdaság mikroklíma pára rovar takarás takaróanyag takarószövet termés védelem