fbpx

Halálos: a konzervipart is magával ránthatja a zöldborsó

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 29.

Ha nem történik fordulat, a hazai feldolgozóipart is magával ránthatja a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat hanyatlása.

 

Ezek adják a kétharmadát

Az idei, pocsék év újra ráirányítja a figyelmet a zöldborsó- és a csemegekukorica-ágazat fontosságára. Ez a két szegmens a hazai zöldség-termőterület 60 százalékát adja. Csemegekukoricát az utóbbi években jellemzően 30-35 ezer hektáron termeltünk, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót – csökkenő tendencia mellett – 18-21 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben. Mindkét terméket döntő részben a hűtő- és konzervipar veszi fel.

 

csemegekukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

A borsó magával ránthatja az egészet

A zöldborsó esetében érzékelhető negatív jelenségek miatt az ágazat működőképessége is veszélybe került. A termelés jövedelmezősége elsősorban a klímaválság miatt jelentősen romlott. Pedig nagyon nem mindegy: a zöldség-gyümölcs feldolgozóipar kibocsátásnak mintegy kétharmadát a hűtő- és konzervipar szakágazata adja. E szakágaz kibocsátásának, illetve alapanyag-felvásárlásának 70-80 százalékát a csemegekukorica és zöldborsó teszi ki. Tehát ha a zöldborsóágazat megszűnik vagy jelentősen visszaesik, az a jelenlegi durván 18 ezer hektár zöldborsó eltűnése mellett magával ránt 10-15 ezer hektár ráépülő másodvetésű csemegekukoricát is. Ezzel aztán a hazai hűtő- és konzervipar feldolgozási szezonja 1,5 hónappal lerövidülne, és kiesne az alapanyag-háttér 30-40 százaléka(!). Ez pedig – a FruitVeB ágazati szakmai szervezet szerint – szerint halálos csapást jelentene: a fajlagos fix költségek jelentős emelkedése miatt a hazai hűtő- és konzervipar elvesztené versenyképességét az európai piacon.

 

Lanyhuló kedv, borús kilátások

Fájóan rímel erre az, ami idén történt-történik. Már a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során eldőlt, hogy – az előző évek rossz terméseredményei miatt lanyhuló termelői kedv miatt – sok feldolgozó nem tud elegendő zöldborsót szerződni. Ez viszont a zöldborsó-alapanyaghiány mellett az ezt követő másodvetésként követő csemegekukorica vetésterületét, így pedig termésmennyiségét is meghatározta. Ezt tetézte a rossz időjárás: a hideg tavasz, a forró és aszályos nyár, továbbá az előreláthatóan késve induló betakarítás, amik összegezve komoly mennyiségi kiesést okoznak.

 

Mínusz 10-20 százalék már borítékolható

A zöldborsó mennyisége 10 és 20 százalékkal kevesebb idén az előző évek átlagához képest, és csemegekukoricában is 20 százalék körüli visszaesés várható. Mindezzel a termelők veszteségei mellett a feldolgozók a késztermék-előállításban is hasonló mértékű kiesést könyvelhetnek el.