fbpx

Ennyi pénzért lenne még zöldebb a gazda

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 25.

Német agrárközgazdászok arra voltak kíváncsiak, hektáronként mekkora összeget kellene felkínálni a termelőknek azért, hogy az EU áhított zöld céljai teljesüljenek. Itt a válasz.

 

 

bíborhere
A sokszínű vetésszerkezet viszonylag olcsón megvalósítható (fotó: Horizont Média)

 

Érdekes tanulmányt készítettek a németek. A Közös Agrárpolitika célkitűzései kapcsán különböző összegeket „kínáltak fel” a termelőknek az ugaroltatásért és a sokszínű vetésforgóért. Arra voltak kíváncsiak, hogy bizonyos támogatási szintek mellett a művelt terület hány százalékán várható változás a vetésszerkezetben. Nem rossz ötlet lemérni egy intézkedés várható hatását, nem igaz?

 

245 ezer forint alatt nincs ugar

A kieli agrárkutatók 774 termelőt kérdeztek meg. Elsőként arra voltak kíváncsiak, hogy a területek mekkora hányadát lennének hajlandóak kivonni a termelésből bizonyos támogatási szintek mellett. Az ugaroltatott területeken a betakarítást követő év augusztus elsejéig semmilyen mezőgazdasági művelet nem hajtható végre, kivéve a zöld növényzet egyszeri mulcsolását. Kiderült, hogy az 5 százalékos pihentetési célt csak nagyon nagy áron lehet elérni. Országos átlagban ehhez hektáronként 700 eurós (245 ezer forint) támogatásra lenne szükség. Északon, ahol az állattartás igényei határt szabnak az ugaroltatásnak, már csak 800 euróval, azaz 280 ezer forinttal érhető el ez a pihentetési szint. A számok egyben arról is árulkodnak, hogy milyen nyereségszintet várnak el a német gazdák egy hektár megművelésétől. Hazai viszonylatban már 100 ezer forint is csábító lenne.

 

A sokszínű vetésszerkezet könnyű cél

A sokszínű vetésszerkezet megvalósítása azonban egybeesik a gazdák igényeivel is. Már 50 eurós (17.500 forint) hektáronkénti támogatás mellett is a területük 30 százalékán így gazdálkodnának. Ez azt jelenti, hogy legalább ötféle kultúrát vetnének, ezekből a gabonafélék legfeljebb a terület 60 százalékát foglalnák el, míg a pillangósok minimum 10 százalékban lennének jelen a területen. Ebben az esetben a gazdag, bajor parasztok mutattak kisebb hajlandóságot a jól fizető kultúrák visszaszorítására, háromszoros támogatási összeget kértek volna ugyanezért a vetésszerkezetért. Nálunk az öntözhető, jó földminőséggel rendelkező Hajdúságtól várható el a legkevésbé, hogy öt növényre bővüljön a vetett kultúrák palettája.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy mibe kerülne, ha a Green Deal célkitűzéseit teljesíteni akarná a német a kormányzat. A „zöldítés” támogatására szánt összeg 70 százalékát emésztené fel az agro-ökológiai alaptámogatás (eco-scheme). Pedig volna még pár cél, amit innen kellene kifizetni. Lásd még cikkünket: Eco-scheme-lista: ebből a menüből kell majd tovább zöldíteni!