fbpx

Pánikban a malmok: 180 ezer a durumbúza tonnája

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 24.

A világ meghatározó termelőinél harmatgyenge lett az idei durumtermés, az olaszok pedig hiába nagy termelők, nekik sosem elég a sajátjuk. Egy vagyont ér most ez a gabona.

 

durumbuza
Szép, sárga szemeiből készül a tojásmentes tészta (Forrás: ujno.sk)

 

Harmatgyenge világtermés

A német malmok évente 400 ezer tonnányi durumot őrölnek lisztté, de ezt a belső felhozatal messze nem fedezi. Idén csak 215 ezer tonnányi termett ebből a kemény búzából az országban. És míg Kanada tavaly 5,8 millió tonna mag exportjára volt képes, idén csaknem feleződött a durumtermése (-46%). Az észak-amerikai ország a termelése 90 százalékát a külpiacokra szánja, de idén sem az USA, sem Észak-Afrika, sem Európa nem számíthat komoly szállítmányokra tőle.

Az olaszoknál ugyan jó volt az idei durumtermés, de mint nagy tésztafogyasztók minden évben importra is szükségük van a piaci igények kielégítéséhez. A franciáknál pedig az esőzések rontották le a durum minőségét. Az osztrák sógoroknál egészséges, üveges termést arattak, de 15% alatti fehérjetartalommal. A piac igazán az efeletti fehérjeszázalékokat keresi. A világ durumtartalékai pillanatnyilag 14 éves mélyponton állnak, a gabona ára a háromszorosára ugrott.

 

Kis növény nagy haszonnal

Hazánkban nagyjából 30 ezer hektáron termeljük a növényt. A csúcsot 2018-ban értük el, 44 ezer hektárral, ekkor a növény termésátlaga 4,75 t/ha volt, míg az aestivum búzáé 5,12 t/ha. A KSH idősora alapján a kétféle búza hozamai teljesen meg is egyezhetnek egymással, míg máskor 18 százalékos mínuszban is lehet a durum az aestivum búzával szemben. Az utóbbi években nem kedvezett neki az időjárás.

 

durum es aestivum buza atlagtermese
A normál és a durum búza átlagtermésének alakulása (Forrás: KSH)

 

A hazai durumot jellemzően egy osztrák vagy német vevő vásárolja meg (pl. hazai közvetítőkön keresztül). A bécsi tőzsdén augusztus 11-én 352 eurót (123 ezer forintot) ért egy tonna durumbúza idén, és ennyit a hazai telephelyeken is megadtak érte. Egy évvel ezelőtt mindössze 257 eurót fizettek a kemény búzáért Bécsben, és itthon akkor is megadták érte a 90 ezer forintos árat. (A korábbi években pedig 65 ezer körüli összegért cserélt gazdát.) Azóta eltelt még egy hónap, és a drágulás nem állt meg. Világossá vált, hogy a kanadai termésre hiába vár Európa. Azóta az olaszok 480 eurót (168 ezer forint), a spanyolok pedig 510-et (178,5 ezer forint) is megadnak tonnájáért. A hazai ajánlatok ezt pontosan követik. Most aztán tényleg nagyot lehet kaszálni ezzel a gabonával!

 

Kapcsolódó írásunk: Kanada éles versenyre készül Európával a kínai piacon.