fbpx

Eddig ezek a repcék jöttek be, vajon most is bizonyítanak?

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 20.

Már pár levelesek az új szezon repcéi. Vajon sikerült-e egy ígéretes hibrid vetőmagját megszerezni a vetéshez? Vajon mennyire várható stabil termés tőle?

 

repce oktober
10 nap múlva már ilyen lehet (Forrás: cropscience.bayer.ca)

 

Két évnyi hiteles adat

Lezárult a második posztregisztrációs kísérlet is repcéből hazánkban. (Itt írtunk róla.) Bár az új vetés már szintre mindenütt sorol, illetve pár leveles állapotban van, a tanulságokat érdemes levonni, majd aratáskor ismét elővenni. Vajon mennyire stabil az egyes hibridek teljesítménye? A 2020/21-es repceszezon nem volt annyira kedvezőtlen, mint az előző. A kísérletben 13 fajtatulajdonos összesen 27 hibridet indított 9 helyszínen, ebből a középérésű csoportba 20, a korai éréscsoportba 7 hibrid került.

 

4 tonnás hibridek az élen

A korai és a középérésű éréscsoport átlagában végül csak egy nap volt az eltérés az érésidőben. Az előbbi éréscsoportban az élboly 3,8 tonnás termést fejlesztett, míg a középérésű csoportból 9 hibrid is 4 tonna feletti eredményt produkált. Az abszolút győztes egy Dekalb hibrid (Bayer), a DK Excited lett 4,43 tonnával, de igen jól szerepeltek a Limagrain-genetikák (LG Ambassador a középérésű csoportban, LG Absolut a koraiban), illetve a Rapool-hibridek (középérésűek közt a Duplo, Dynamic, Tempo, koraiban a Duke). A kísérletek szerint a Saatbau Linz (Artemis), az Euralis (ES Capello), a RAGT (RGT Gazzetta) és a z RWA (Kwark) is rendelkezik 4 tonna feletti termésre képes hibridekkel.

 

Pergés és olaj

A kisebb termést adó, korai repcék pergési hajlama egy kicsivel jobb volt, mint a későbbieké (7,4% vs. 7,8%). Ebből a szempontból az abszolút győztes 5,9%-os értékkel egy Rapool-hibrid, a Tempo lett. Olajtartalom szempontjából gyakorlatilag nem volt különbség a két éréscsoport között (átlag 46,7%). Az abszolút győztes 47,85%-kal egy amerikai genetika lett, a PT293 (Corteva). 47% feletti eredménnyel egyébként 11 repce végzett, ebből 5 Rapool-hibrid.