fbpx

Kemping a farmon: vendégház nélkül is jöhet a turista

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 14.

Nemcsak „napraforgós” vendégházzal, kulcsos házzal lehet belföldi turistákat fogadni, hanem kempingezésre, lakókocsi felállítására alkalmas helyekkel is. Sokkal kisebb beruházást igényel, és meglepően nagy igény mutatkozik rá.

 

kemping a farmon
Egy folyó, egy helyi érdekesség és néhány állat elég hozzá, hogy sátort üssön a turista (forrás: farminguk.com)

 

A Covid idején minden országban felerősödött a belföldi turizmus, amennyire ezt az aktuális szabályok lehetővé tették. A szállásszolgáltatás azonban sokáig nagy bajban volt. Egy kicsivel könnyebb helyzetben voltak a kulcsos házak, ahol a tulajdonos és a vendég fizikailag nem találkozott egymással.

 

Kempingezz szabadon!

Az angolok viszont azt találták ki, hogy kempingezési lehetőséget kínálnak fel azoknak, akik belföldön, romantikus környezetben vágynak pihenni. Korábban a gazdák évi 28 napon keresztül tudtak ideiglenes kempingeket üzemeltetni anélkül, hogy ehhez terveket, engedélyeket kellett volna kérniük a hatóságoktól. A Covid idején ez a lehetőség 56 napra bővült. Az új szabályokat 2020 júliusában vezették be, hogy segítsék a vidéki gazdaságot a válságból való kilábalásban, valamint biztosítsák a szükséges többletkapacitást az üdülni vágyók számára.

Egy Worcestershire-i gazda több mint 350 kempingfoglalást kapott idén. „Úgy becsülném, hogy a vendégeink napi 25-30 font (10-12 ezer forint) közötti összeget költenek a környéken, ami igazán pozitív hatással van a helyi vállalkozások életére” – mondja Oliver Surman biogazda. Szerinte a kempingüzemeltetés csak egy a vidéki diverzifikációs lehetőségek közül, és nem biztos, hogy hosszabb távon ez lesz a nyerő, de a Covid idején özönlöttek vidékre az emberek, és „úgy tűnik, csodálatos élményekben részesültek. Sokan szemmel láthatóan még sohasem táboroztak azelőtt, a sátorállítással is gondjaik voltak, de hamar belejöttek.”

 

Rossz időkben is extra profit

A biogazdaságban 200 Aberdeen Angus x Hereford marhát tartanak, saját húsüzletük van, valamint burgonyát és gabonaféléket termesztenek. Van egy saját készétel-boltjuk, és évente rendeznek egy zenei fesztivált, illetve egy triatlon versenyt is. Egyszóval profik szervezésből, vendéglátásból, amiben a Covid sem akadályozhatta meg őket. A farm előnye, hogy a Severn folyó mellett fekszik, így a vendégeknek alkalmuk nyílt a horgászatra, kenuzásra is, ha ehhez egy másik vállalkozótól eszközt béreltek. Aztán elmentek enni vagy fagyizni egyet, este beugrottak egy helyi kocsmába – vagyis mindenki profitált a turisták jelenlétéből.

A Visit Britain adatai szerint a belföldi turizmus több mint 140 milliárd fontot (57,4 ezer milliárd forintot) veszített el 2020/21-ben, több mint 40 százalékkal csökkentek a vendéglátásból származó bevételek 2019-hez képest. A Pitchup nevű vidéki kempingek weboldalán ellenben csak a sátorhelyek díjából 50-120 ezer fontos (20-49 millió forintos) plusz bevétel folyt be a legaktívabb farmokra. Összességében ezek az új kempingek 17 millió fontot (7 milliárd forintot) juttattak el a vidéki gazdaságba.

 

Egy kiváló hazai ötletről mi is írtunk már: Szedj tulipánt, és érezd jól magad.