Kemping a farmon: vendégház nélkül is jöhet a turista

Nemcsak „napraforgós” vendégházzal, kulcsos házzal lehet belföldi turistákat fogadni, hanem kempingezésre, lakókocsi felállítására alkalmas helyekkel is. Sokkal kisebb beruházást igényel, és meglepően nagy igény mutatkozik rá.

 


Egy folyó, egy helyi érdekesség és néhány állat elég hozzá, hogy sátort üssön a turista (forrás: farminguk.com)

 

A Covid idején minden országban felerősödött a belföldi turizmus, amennyire ezt az aktuális szabályok lehetővé tették. A szállásszolgáltatás azonban sokáig nagy bajban volt. Egy kicsivel könnyebb helyzetben voltak a kulcsos házak, ahol a tulajdonos és a vendég fizikailag nem találkozott egymással.

 

Kempingezz szabadon!

Az angolok viszont azt találták ki, hogy kempingezési lehetőséget kínálnak fel azoknak, akik belföldön, romantikus környezetben vágynak pihenni. Korábban a gazdák évi 28 napon keresztül tudtak ideiglenes kempingeket üzemeltetni anélkül, hogy ehhez terveket, engedélyeket kellett volna kérniük a hatóságoktól. A Covid idején ez a lehetőség 56 napra bővült. Az új szabályokat 2020 júliusában vezették be, hogy segítsék a vidéki gazdaságot a válságból való kilábalásban, valamint biztosítsák a szükséges többletkapacitást az üdülni vágyók számára.

Egy Worcestershire-i gazda több mint 350 kempingfoglalást kapott idén. „Úgy becsülném, hogy a vendégeink napi 25-30 font (10-12 ezer forint) közötti összeget költenek a környéken, ami igazán pozitív hatással van a helyi vállalkozások életére” – mondja Oliver Surman biogazda. Szerinte a kempingüzemeltetés csak egy a vidéki diverzifikációs lehetőségek közül, és nem biztos, hogy hosszabb távon ez lesz a nyerő, de a Covid idején özönlöttek vidékre az emberek, és „úgy tűnik, csodálatos élményekben részesültek. Sokan szemmel láthatóan még sohasem táboroztak azelőtt, a sátorállítással is gondjaik voltak, de hamar belejöttek.”

 

Rossz időkben is extra profit

A biogazdaságban 200 Aberdeen Angus x Hereford marhát tartanak, saját húsüzletük van, valamint burgonyát és gabonaféléket termesztenek. Van egy saját készétel-boltjuk, és évente rendeznek egy zenei fesztivált, illetve egy triatlon versenyt is. Egyszóval profik szervezésből, vendéglátásból, amiben a Covid sem akadályozhatta meg őket. A farm előnye, hogy a Severn folyó mellett fekszik, így a vendégeknek alkalmuk nyílt a horgászatra, kenuzásra is, ha ehhez egy másik vállalkozótól eszközt béreltek. Aztán elmentek enni vagy fagyizni egyet, este beugrottak egy helyi kocsmába – vagyis mindenki profitált a turisták jelenlétéből.

A Visit Britain adatai szerint a belföldi turizmus több mint 140 milliárd fontot (57,4 ezer milliárd forintot) veszített el 2020/21-ben, több mint 40 százalékkal csökkentek a vendéglátásból származó bevételek 2019-hez képest. A Pitchup nevű vidéki kempingek weboldalán ellenben csak a sátorhelyek díjából 50-120 ezer fontos (20-49 millió forintos) plusz bevétel folyt be a legaktívabb farmokra. Összességében ezek az új kempingek 17 millió fontot (7 milliárd forintot) juttattak el a vidéki gazdaságba.

 

Egy kiváló hazai ötletről mi is írtunk már: Szedj tulipánt, és érezd jól magad.

 

agrár bevétel biogazdaság Covid diverzifikáció járvány kemping mezőgazdaság sátor szállás turizmus vendég vendéglátás