fbpx

Öntözés: miniszteri méltatás a példamutató középgazdaságnak

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 09.

Negyven hektárral nő az öntözött földterületet a Szakmár melletti Kistényben működő Szigeti-farmon. A gazdaság sikeres fejlesztési folyamaton van túl: modern gépekkel korszerűsítették az állattenyésztési szegmenst, szálláshelyeket alakítottak ki a Vidékfejlesztési Program támogatásával.

 

A vidék megtartó-képességét erősíti

A családi vállalkozás hármas projektátadóján jelen volt Nagy István agrárminiszter. Szerinte a Szigeti-farm arra példa, hogyan is lehet a vidékből élhető és megélhetést adó helyet kialakítani, és helyben tervezni a jövőt. – Pontosan ezek a méretű gazdaságok biztosítják a vidéki megmaradást, és ők teszik lehetővé, hogy Magyarország gazdasága minden körülmények között fejlődjön – fogalmazott Nagy István agrárminiszter a rendezvényen. A Szigeti-farmon az állattenyésztés gépeinek korszerűsítése mellett az öntözésfejlesztésre fordították a támogatást, és a szállásfejlesztés révén 20 főt is fogadhatnak a gazdaság kistényi központjában. A miniszter magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb törekvéseként nevezte meg az öntözésfejlesztést, mert ebben van az egyik legnagyobb lemaradásunk. Ma csupán 87 ezer hektárt öntöz a honi mezőgazdaság, miközben a megfelelő versenyképesség érdekében ennek legalább a duplájára volna szükség. Miután az öntözéses kultúrák jövedelmezősége akár másfélszeresére is nőhet, az állam célja az, hogy 2 év alatt megduplázza az öntözött területek számát, s 2030-ig elérjük a 400 ezer hektárt.

 

Szigeti Tamás
Szigeti Tamás: a Szigeti-farmon nő az öntözött terület

 

Fejlesztések EU-támogatással

Az átadón Bárdos György, ötszörös világbajnok fogathajtó is elismerően beszélt a kistényi gazdaság húszpéldányos lipicailó-állományáról. A gazdaságban azonban rajtuk kívül 470 darab hús- és tejelő szarvasmarha, illetve 140 juh található az 550 hektáron gazdálkodó Szigeti-birtokon. A vállalkozás korábban sikerrel pályázott állatjóléti kormányzati támogatásokra is. A cég Szigeti Tamás közlése szerint a jelenlegi vidékfejlesztési programban több beruházás jellegű pályázatot megvalósított már közel 200 milliós értékben, mintegy 80 millió forint állami és uniós támogatással. A családi vállalkozás 2012-től hazai és nemzetközi áruforgalmazást is végez.