fbpx

Talajmenedzsment a Horsch-munkavégzés előtt

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 szeptember 09.

Az aratás után jön vagy nem jön a tarlóhántás, de mielőtt nekiállnánk a „talajt túrni”, nézzük meg közelebbről, hogy mit kell vele csinálni.

Az első, amit meg kell nézni, hogy mennyire volt egyenletes a szalmaterítés. Ehhez kell egy gereblye, amellyel az aratási irányba mintegy egy métert összegereblyélünk. Az összeszedett mennyiség azonnal megmutatja, hogy mennyire sikerült egyenletesen szétteríteni a szalmát és a pelyvát. Ezenfelül nagyon gyorsan azt is látni fogjuk, hogy a szecskázó miként dolgozott. Lassan 20 éve mondjuk, hogy mennyire fontos a szalmamenedzsment! A tarló magassága, a szalma és főleg a pelyva visszaterítése oda, ahonnan lejött, illetve a szalmaszecskázás. A szalmát csak akkor tudjuk visszaszórni oda, ahonnan levágtuk, ha megfelelően össze van szecskázva (kb. 5 cm hosszú legyen), és a baktériumok is akkor fognak jól dolgozni, ha rövid a szalma. Amennyiben ezt a szemlét megejtettük, egyből rálátást kapunk, hogy kell-e szalmát teríteni vagy sem. Ez az első indikátora annak, hogy tárcsával vagy kapával végezzük a tarlóhántást. A következő lépés megnézni a talajfelszín egyenlőtlenségeit, hogy a talajt mennyire tapostuk össze. Emlékszem, még gyerek voltam, amikor a téeszben a terménybehordásnál segédkeztem, és milyen szidást kaptam, hogy keresztbe mentem a kombájnhoz. Lassan minden traktorban van vagy lesz GPS-kormányzás, így nemcsak a talajművelésben nézhetünk rá, hogy mit csinálnak, hanem a terményszállításnál is, és sokan akkor fognak meglepődni, hogy mennyire keresztül-kasul járnak a földeken.

 

Horsch Cruiser 5 XL
Cruiser 5 XL

 

A felesleges taposás plusznyomokat hagy a földön, feleslegesen. Amúgy a kombájn is elég jól megnyomja a földet; ott vannak a művelőutak. Mit csináljunk? Cél az igen sekély művelés lenne, és most néhány nyom miatt az egész területet járjuk végig feleslegesen, túl mélyen? Mivel a gereblye már a kezünkben volt, most is használhatjuk: fektessük le keresztbe, és meglátjuk, hogy milyen mélyek a nyomok. A következő eszköz az ásó. Minden termelőnek ott kellene hogy legyen az ásó és/vagy a talajpálca az autóban. Első lépésben megszurkálva a föld felszínét megkapjuk, hogy az mennyire tömörödött össze, majd jöhet az ásás! A szalmát elhúzva elénk tárul a talajfelszín. Különböző régiókban, különböző talajokon mást és mást fogunk látni. Van olyan terület, ahol, ha a mobiltelefon kiesik a zsebünkből, akkor kotróval tudjuk kiszedni, ellenben olyan is, ahol az aratás vége óta folyton esik az eső.

 

Horsch Terrano 4.3 GX
Terrano 4.3 GX

 

Ezek után jön az ásás. Kiveszünk egy kb. 35 cm mély talajszelvényt. Ennek a vizsgálata megmutatja, hogy milyen a talaj szerkezete. Egy csavarhúzó segítségével meg tudjuk vizsgálni, hogy mennyire tömörödött a talaj. Ezt azért jó tudni, hogy a következő kultúrnövénynek megfelelő magágyat tudjunk készíteni. Össze van-e tömörödve a föld vagy szépen omlik? Kialakult-e valahol záróréteg, tárcsa vagy eketalp? Ezt a vizsgálatot érdemes a kombájn, a szállítójármű után vagy a művelőútban is elvégezni. Így megkapjuk, hogy ezekben a nyomokban milyen mély és mekkora intenzitású a tömörödés és hogy milyen mélyen kell lazítani.

 

Horsch Joker 8 RT
Joker 8 RT

 

Nagyon sokan a nyomokat már a tarlóhántásnál el szeretnék tüntetni, ezért az egész területen túl mélyen dolgoznak. A tarlóhántás lényege a szalma még jobb terítése, földdel való keverése, hogy a baktériumok elkezdjenek dolgozni, valamint a kihullott magvak bekeverése a földbe, hogy kicsírázzanak, illetve a már kikelt gyomnövények kivágása. Ezenfelül a kapilláris csövek megszüntetése és – ellenkező esetben, ahol sok eső esett – ott egy picit megszellőztetni, hogy hamarább felszáradjon. A második munkamenetben, amennyiben a talajban nedvesség van és gyorsan kijön az árvakelés, akkor megint csak sekélyen dolgozunk, azonban ide be lehet hozni akár egy mély alapművelést is, és majd a vetés előtt végzünk egy sekély magágynyitást. Nagyon fontos, hogy mindig arra törekedjünk, hogy a föld felszíne egyenletes legyen. Így tudunk majd később precízen dolgozni. Amikor elhagytunk egy parcellát, akkor vetőmagágy-minőség maradjon mögöttünk. És akkor jön a kérdés: tárcsa vagy kapa? Amennyiben szalmát kell teríteni és egyenlőtlenségeket megszüntetni, akkor kapás gép, mivel a kapa földet visz magával, egyenget és szalmát is terít. Amennyiben a tarlón minden optimális, akkor tárcsázzunk!

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN 30-7430302