fbpx

Erdő, erdő, de magas a teteje

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 08.

A világ fafajainak 30 százalékát fenyegeti kihalás. A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) nevű szervezet jelentése szerint erdő témában sokkal rosszabb a helyzet, mint a vadon élő állatok esetében.

 

Mezőgazdaság, erdő, klímaváltozás
A fafajok mintegy harmada veszélyeztetett kategóriába esik (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Világ fáinak állapota (State of the World’s Trees)

A tanulmány szerint világszerte 17 500 fafajt – vagyis a világ fafajainak mintegy harmadát – fenyegeti a kihalás veszélye. Ezen belül 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint 50 egyede maradt a vadonban.

A jelentés szerint a fenyegetett fafajok száma kétszer olyan magas, mint a fenyegetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők száma együttesen.

 

Paul Smith, a BGCI főtitkára

„Ez a jelentés ébresztőként kell, hogy szolgáljon mindenki számára világszerte azzal kapcsolatban, hogy a fáknak segítségre van szükségük.”

A szakemberek szerint a legkockázatosabb helyzetben lévő fák közé tartoznak a délkelet-ázsiai esőerdőkben jellemző liliomfák és a dipterokarpuszfélék, valamint a tölgy-, a juhar- és az ébenfáknak is számos fenyegetéssel kell szembenézniük.

 

A fák az ökoszisztémák támogatói

Kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás elleni harcban a fák, egyetlen fafaj kipusztulása több másik elvesztéséhez vezethet.

A jelentés szerint a fafajok számának tekintetében legsokszínűbb hat országban több ezer fajt fenyeget a kihalás veszélye. A legtöbb fafajnak otthont adó Brazíliában 1788 faj van kockázatos helyzetben. A másik öt ország Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela.

 

Mezőgazdaság, erdő, klímaváltozás
Termőterületet a gazdák esetenként illegális erdőirtásokkal alakítanak ki (Fotó: Barna Ferenc)

 

A mezőgazdasághoz köthető tevékenységek fenyegethetik jövőnket

A három legfőbb fenyegetést jelenleg a földművelés, a fakitermelés és az állattenyésztés jelenti a fákra, de az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb problémát jelent.

Legkevesebb 180 fajra, különösen a szigeteken előfordulókra jelent közvetlen fenyegetést az emelkedő tengervízszint és a zord időjárás.

A jelentés szerint külön aggodalomra ad okot, hogy számos sziget olyan fafajoknak ad otthont, amelyek sehol máshol a világon nem honosak.

 

Forrás: MTI