fbpx

Sokakat érintő határidőkre figyelmeztet a NAK

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 07.

Szeptemberben több olyan határidő is lejár, amelyik sokakat érintő támogatásokhoz kapcsolódik, figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

másodvetés tarlóápolás
Vagy a tarlónak, vagy a másodvetésnek még fednie kell a földet (fotó: Horizont Média)

 

Tevékenységek végzése, bejelentése

Szeptemberre vonatkozó határidő a Kölcsönös megfeleltetés részét képező Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) által meghatározott előírás, mely szerint az erózió elleni védelem érdekében fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után

  • őszi kultúra vetésével, vagy
  • másodvetésű takarónövény termesztésével, vagy
  • a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével, vagy
  • legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve középmély vagy mély talajlazítás elvégzésével, valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával,
  • kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett.

A zöldítéshez kapcsolódóan figyelni kell arra, hogy a nitrogénmegkötő évelő pillangóst szeptember 30-ig fenn kell tartani, és növényvédőszer használata sem lehetséges, amíg a növénykultúra a területen van. A zöldítés esetében az EFA másodvetés elvégzésének tényét is jelentsük 15 napon belül. A zöldtrágya- vagy takarónövényt 60 napig a területen kell tartani (legkésőbb október 1-ig kell elvetni).

 

Tervek, kérelmek benyújtása

Az AKG esetében – bár ez évben lejár a támogatás – például tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni szeptember 30-ig, illetve később lekerülő növény esetében a betakarítást követő harminc napon belül. Az ÖKO szántó és ültetvény támogatások esetében is elvárt a terv, bár ott ezt nem kell talajvizsgálatra alapozottan elkészíteni. Fontos lehet még áttekinteni az AKG-ban a talajminták 5 éves folyamatosságának meglétét, mert a 2016-os kedvezményezetteknek 2021. december 31-ig ez a kötelezettségük mindenképpen fenn áll. A hosszabbítást választó agrár-környezetgazdálkodóktól csak akkor elvárt a folyamatos talajvizsgálat megléte a hosszabbítás évében, ha műtrágyát kívánnak felhasználni nitrátérzékeny területeiken (vagy annak egy részén).

Amennyiben a gazdálkodó területét az aszály sújtotta, úgy a kárbejelentést szeptember 30-ig kell megtenni, függetlenül attól, hogy a miniszter nem adta ki közleményét, melyet október 30-ig hirdethet meg.