fbpx

Pszichés teher alatt a hazai kukoricapiac

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 05.

A kukorica mostani ára már csaknem 70 százalékkal (!) múlja felül a tavaly ilyenkorit. Egy bőtermésű év után most egy szűkösebb jöhet, főként hazánkban. Mivel Európa harmadik legnagyobb bioetanol-gyártó kapacitása nálunk található, itt a pszichés teher is nagyobb a piacon.

 

kukorica
El kell dönteni, mennyit ér meg (fotó: Horizont Média)

 

A kései búzák gyengék lettek

A Tallage augusztusi tájékoztatása szerint a vártnál alacsonyabb oroszországi búzahozamok, a kisebb kanadai termésre vonatkozó előrejelzések, az észak-amerikai termelési övezet száraz időjárása és EU gabonaminőségével kapcsolatos aggodalmak (2020-hoz képest a takarmánybúza aránya magasabb) egyaránt hozzájárultak a búza világpiaci árának emelkedéséhez – áll az AKI piaci jelentésében. Sajnos a globális búzatermés valóban alatta marad a világfelhasználásnak. Ilyenkor jelentőségét veszti az a tény, hogy Ukrajnában és Európában annyival több búza termett, ami a nagyobb arányú takarmányminőséget is kompenzálja.

 

kukorica
Forrás: agroinform.hu/termenypiac

 

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbit 40 százalékkal meghaladó, átlagosan 76,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza augusztus harmadik hetében. A takarmánybúzával 71,3 ezer forint/tonnáért (+40 százalék) kereskedtek ugyanekkor. Ezt az elképesztő árszintet senki nem várta a kenyérgabonától, de a kukoricával kapcsolatos aggodalmak is erősen kihatottak rá.

 

kukorica

 

Kukorica: Európa aggódik

Tallage szerint július 9. és augusztus 5. között nőtt a kukorica világpiaci ára. Brazíliában az aszály, majd a július végi hideg időjárás, az USA-ban pedig a kukoricaöv északi részén a szárazság miatt lefelé módosították a várható termést. Ezzel együtt mégis Európa az, amelyik igazán aggódik: látványosan szétnyílt az olló a párizsi és a chicagói árvárakozások között.

 

kukorica

 

Ez elég furcsa, ha a bőségesnek ígérkező ukrán és román termésre gondolunk… Valójában a globális termelés és felhasználás is egyensúlyban lesz idén, a készletek még enyhén nőhetnek is.

 

A piacnak mégis elég, ha a tavaszi várakozásokhoz képest csalódik, vagy csökken egy helyettesítő termék várt mennyisége. Tény, hogy a búza és a kukorica most kölcsönösen húzza egymást. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 79,1 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 67 százalékkal múlta felül.

Az új termésre jellemzően 60-63 ezer forint közötti sávban kötöttek szerződéseket a gazdák, a novemberi tőzsdei árak pillanatnyilag 66 ezres telephelyi árakat jósolnak. A hazai belföldi árak azonban a nemzetközi jelzéseket is meghaladhatják idén. Ne feledjük: itt található Európa harmadik legnagyobb bioetanol-gyártó kapacitása. Az idei termés – főként a tavalyi bőség után – pszichésen is szűknek fogja mutatni a hazai kínálatot, noha hiányról sem házon belül, sem azon kívül nem beszélhetünk. A lokálisan erős kínálatszűkülés mégis hatással lehet a piacra.

 

Lásd még cikkeinket:

Kukorica: máris elvesztettünk 1,4 millió tonnát

Óriási búzatermés a briteknél