fbpx

Ismétli magát az ősz, a repcevetés idén is belefér még

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 03.

A múlt hét eleje óta jelentősen lehűlt a levegő, és mindenütt esett is. A hosszútávú előrejelzések alapján sok időnk lesz ősszel a mezőgazdasági munkákra, ami jó hír.

 

felhők
Kellemes idő lesz (fotó: Horizont Média)

 

Hirtelen váltás

A múlt hét elején átvonult markáns hidegfront után csak lassan melegedett vissza az idő, reggelente a minimum hőmérsékletek a legtöbb helyen kevéssel 10 fok fölött alakultak, de a maximumok sem érték el a 20 fokot. Az országban jellemzően 20-40 mm eső esett az elmúlt 7 napban, de foltokban előfordultak 20 mm fölötti összegek is. A legkevesebb a Bakony térségében és az attól északra fekvő területeken esett. A talajfelszín a legtöbb helyen kellően átnedvesedett az országban – összegez a met.hu.

 

talajnedvesség

 

Ami késik, múlik

Az idei nyár – bár hűvös idővel kezdődött és végződött – összességében 1, a keleti határszélen 2 fokkal alakult melegebben a sokéves átlagnál. A csapadék mennyisége viszont az ország túlnyomó részén a sokéves átlag alatt alakult. A kezdeti fejlődésbeli lemaradást mostanra ledolgozták a növények, de az aszály hatásai nem múltak el nyomtalanul. A napraforgó többnyire a citromérés–növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés–teljes érés fenológiai fázisában jár. A betakarítás előtt álló kultúrákon már nem segített a csapadék, a repcemagok viszont jó körülmények közé kerültek/kerülnek.

 

A repcéről még nem csúsztunk le

A következő egy hétben jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, a hidegfrontok csak súrolják majd térségünket. Így nagyrészt napos, száraz, mérsékelten meleg időre van kilátás. Aki még nem vetette el a repcét, még megteheti (lásd: Mindenhová megérkezik az eső, lehet vetni a repcét). Annál is inkább, mivel a hosszútávú időjárás-előrejelzések szerint a térségünkben a szeptember és október első fele ismét meleg és száraz lesz, majd ahogy tavaly, megérkezik a tartós eső. Ez egyben azt is jelenti, hogy október közepére a kukorica behordásával végezni kell. Idén ez – sajnos – gyorsabban is fog menni, mint a tavalyi, rekordtermést hozó évben.