fbpx

Újra extrém talajtani tábor volt Nádudvaron

Írta: MezőHír-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 02.

Járványügyi kihívások ide vagy oda, a hagyománnyá váló Extrém talajtani tábor idén is sikeresen szólította meg a különleges érdeklődésű középiskolás fiatalokat. Már-már egyetemi szinten tanultak geomorfológiát, geoinformatikát és talajszelvény-leírást.

 

Emberek, ásás

 

Egyetemistákat felülmúló lelkesedéssel vetették bele magukat a gyakorlatba a fiatalok július 28 és 30 között. Az élménysorozat idén is ingyenes volt, hála a KITE Zrt., Miskolci Egyetem (MFK, Földrajz-Geoinformatika Intézet) és püspökladányi ERTI szervezésének és támogatásának.

Nem titkolt szándékunk a pályaorientáció segítése, a földtudományok, a talajtan és a geoinformatika népszerűsítése, hiszen az átalakuló technológiai és gazdasági világban az értékteremtő tudás kiemelt jelentőségű. A mezőgazdasági termelés eszközeinek fejlődése eddig nem alkalmazott szakterületeket vont be a termelésbe. A precíziós gazdálkodás erős térinformatikára, talajtanra és a táblán belül változó természeti adottságok pontos ismeretére épül. A nálunk végző geoinformatikusok, goegráfusok, precíziós talajtérképezési szakmérnökök ezt a tudást tudják beilleszteni a precíziós gazdálkodás rendszerébe. Szeretnénk, ha minél több érdeklődő és tehetséges fiatal választaná ezt az izgalmas és perspektivikus hivatást. Ennek pedig egyik módja, hogy megismertessük velük a különböző képzéseket, szakmákat egyetemi rendezvények során, együttműködve a szakterület vezető piaci cégeivel, mert a jó szakemberek képzése közös ügyünk – mondta Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem egyetemi docense és a Földrajz-Geoinformatika Intézet tanszékvezetője.

 

A háromnapos táborban olyan szakmai programok is szerepeltek, mint a:

‑ 3D domborzatmodell készítése,

‑ digitális talajtérképezési alapok elsajátítása,

‑ drónos kiképzés,

‑ talajszelvény-készítés,

‑ talajtani térképezés,

‑ mezőgazdaság hi-tech világának bemutatása,

‑ geoinformatika,

‑ KITE Zrt. gépbemutatója,

‑ műholdak, GPS, agrometeorológiai állomás,

‑ talajtan,

‑ tájhasználati és ökológiai játékok,

‑ alternatív talajhasználati módok.

 

A három nap során izgalmas párbeszéd indult a diákok között Nádudvaron és Püspökladányban, nyitottan álltak a mezőgazdasági, technológiai, gazdasági és szakmákat összekötő témákhoz, melyet csak megerősítettek a délutáni szórakozások, mint a strandolás vagy az éjszakai focizás. Ez is jól ellensúlyozta a hőségben végzett munkát, mely nem nélkülözte a kitartást sem. Erre szükség is volt, hiszen a diákok két napig talajszelvények feltárásával és elemzésével foglalkoztak Nádudvar határában a szántóföldön.

 

Sándor Ildikó