fbpx

Dacol a költségnövekedéssel a szántóföldi termelés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 02.

Bár panaszkodunk a műtrágya- és gázolajárakra, el kell ismerni, hogy az olajos növények és gabonák ára ennél is nagyobb mértékben nőtt a mezőgazdaságban. Az állattenyésztők éppen ezt szenvedik most.

 

tárcsázás
A terményárak optimizmussal töltötték el a szántóföldi termelőket (fotó: Horizont Média)

 

Szomorú állattartók

A KSH tájékoztatása szerint 2021 első felében a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a termelés költségei. Előbbi átlagosan 14,1 százalékkal, utóbbi 9,7 százalékkal nőtt. Az átlag azonban elfedi, hogy az állatti termékek előállítói fordított trendet éltek meg: nemhogy nőttek volna, hanem 1,8 százalékkal még csökkentek is az értékesítési áraik 2020 azonos időszakához képest. És éppen a költségek oroszlánrészét kitevő takarmányok drágultak a leginkább: 22,4 százalékos mértékben. Az állatgyógyászati készítményekért is 3,9 százalékkal többet kellett fizetniük a termelőknek – derül ki az AKI statisztikai jelentéséből.

 

Javuló jövedelmezőség a földeken

Ezzel szemben a növénytermesztők átlagosan 22,8 százalékkal tudták növelni az áraikat. Az ágazaton belül is elsősorban az olajos növények és gabonafélék előállítása bizonyult sikeresnek (+39%, ill. +33,6,%-os árnövekedés). A burgonya termelői ára viszont 17,3 százalékkal esett a bázisidőszakhoz képest. A növénytermelési költségek meghatározó hányadát a műtrágyára fordított összeg teszi ki. Ezek ára átlagosan 9,6 százalékkal emelkedett az év első felében. A teljes műtrágya-értékesítés 42 százalékát a mészammon-salétrom (MAS) tette ki. A legjelentősebb áremelkedés éppen e népszerű termék estében történt (+16,9 százalék) – a gázolaj drágulásával párhuzamosan. A növényvédő szerek ára 4,6 százalékkal nőtt. A legkisebb drágulás a vetőmagokat jellemezte (+2,1 százalék).

 

Visszaüt a nitrogén drágulása

A termelők „büntették” a műtrágya-forgalmazókat a magas nitrogénárakért. Míg 2020-ban, amikor ezen termékek ára a mélyben járt, 81:10:9 arányban vásároltak nitrogén-foszfor-kálium hatóanyagot, addig idén 77:12:11-re szűkült ezek vásárolt aránya, viszonylag kevesebb nitrogént vettek most a gazdák (lásd lenti grafikon). A forgalmazók azonban így is 9 százalékkal több és drágább műtrágyát tudtak piacra dobni, mint tavaly, így 17 százalékkal kerestek többet az első félévben (89,6 milliárd forint). Az összetett műtrágyák közül a legnépszerűbb összetétel az NPK 10-26-26-os termék volt.

 

mutragya arak
A nitrogén hatóanyag ára a 2019. évi szint fölé emelkedett (forrás: AKI)

 

ertekesitett mutragya mennyisege
A magas terményárak fokozták az optimizmust, a ráfordítás szintjét (forrás: AKI)

 

Ez a cikk is érdekelheti: Tetőzőben az árak.