fbpx

5 milliárdos pályázat nyílik a tavaszi fagykár megelőzésére

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 31.

Füstölők, ködképzők, légkeverők, meteorológiai állomások beszerzését támogatja a legújabb kiírás. A tervezet szerint maximum 125 millió forintot áldozhatunk a célra.

 

fagygyuruk alma
Fagygyűrűk almán (forrás: journal.laimburg.it)

 

Ennyiből kell beszerezni

A felhívás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, kiküszöbölése. Az 5 milliárdos pályázati keretből igénylőnként maximum 100 millió forint szétosztását tervezi a kiíró. A támogatás mértéke nem 50, hanem 80 százalékos, vagyis maximum 125 millió forintos beruházást tervezhetünk. Ha élünk az 50 százalékos előlegfizetés lehetőségével, akkor a kifizetett előleg 60 százalékával egy éven belül el kell számolni a Kincstár felé.

Kötelezően megvalósítandó a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése. Ilyenek lehetnek a rögzített (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek (füstölő, ködképző berendezések, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek). Választható tevékenység a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés vagyonvédelmét szolgáló kamerarendszer, tároló konténer beszerzése és/vagy meteorológiai állomás létesítése.

 

Elszámolható költségek:

  • az új gépek és berendezések költségei;
  • az építészek, mérnökök, tanácsadók, könyvvizsgálók, műszaki ellenőrök díjai,
  • hatósági eljárási díjak, beleértve a közbeszerzést is,
  • tájékoztatás, nyilvánosság biztosításának költségei.

 

Kik vannak előnyben?

A támogatást igénylőnek legalább 6000 euró STÉ termelési értéket kell felmutatnia (275,25 forint/euró árfolyamon). CSMT esetén legalább a tagok felének teljesítenie kell ezt az elvárást.

A bírálat során az üzleti terv maximálisan 55 pontot kaphat, ezen belül kiemeleten fontos, hogy az üzem árbevétele arányban álljon a beruházás költségével (kockázatosság), és stabil piaci kapcsolatokkal rendelkezzen az igénylő. A kiírás kifejezetten a kertészti kultúrákat részesíti előnyben, főként, ha a védendő területet 2016 után már többször is érte fagykár. Sok kis plusz pontot lehet kapni meglévő piaci biztosítás, termelői szervezeti tagság, tesztüzemei rendszerben való részvétel, meglévő vagy tervezett meteorológiai állomás, családi és ökológia gazdálkodás után. Kollektív beruházásért is jár 5 pont.

A tervezet szerint a kérelmeket október 27-től folyamatosan be lehet nyújtani egészen december 21-ig.

 

Lásd még a témában: Túl sok a kár, 50%-kal emelik a kárenyhítési hozzájárulást.