fbpx

Nagy konkurensünk, a lengyel meggy

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 31.

Friss, fagyasztott és gyümölcslé formában is nagy mennyiségű meggyet exportálnak a lengyelek. Mióta az orosz piac bezárt Európa előtt, Németország felé fordultak az értékesítésben, ezzel komoly konkurenciát teremtve a magyar mezőgazdaságnak.

 

meggy
Dollármilliók forrása: meggy (forrás: Horizont Média)

 

Lengyelország háromszor több meggyet és cseresznyét termel, mint mi. Ez egy átlagos évben 160 ezer tonna körüli meggyet és 45 ezer tonna körüli cseresznyét jelent. Ezzel ők Európa elsőszámú termelői. Ami a meggyet illeti, hazánk a második legnagyobb termelő. Földrajzi előnyünk van azonban az értékesítésben: a lengyelek csak július végén, augusztusban szüretelik a meggyet.

 

Rosszul indult, jól végződött

Idén a lengyel kollégák 164 ezer tonna meggyet és 48 ezer tonna cseresznyét takarítottak be 40 ezer hektárról (ennek háromnegyedén meggy terem). A téli időjárás náluk is melegebb volt a sokévi átlagnál, így a fák később kerültek nyugalmi állapotba. Februárban nagyot esett a hőmérséklet, de mivel hó is fedte az ültetvényeket, nem szenvedtek fagykárt. A tavasz nagyon hideg volt, ezért a fák kéthetes fejlődési csúszásban voltak, ami szerencsésnek bizonyult az áprilisi-májusi fagyok érkezésekor. A virágzási idő a szokásosnál rövidebb volt, kevesebb pollenképzéssel. A május Lengyelországban csapadékos volt, ami nehezítette a gombaölő szeres kezelések elvégzését. Júniusban aztán melegre és szárazra fordult az időjárás, ez kedvezett a gyümölcsök fejlődésének. A betakarítás két hét késéssel indult, de a gyümölcsök mennyisége és minősége jellemzően jó lett. Meggyből a tavalyi mennyiségnél 5 százalékkal, cseresznyéből 9 százalékkal lett több.

 

Ők is a német piacra dolgoznak

A betakarított meggy több mint felét fagyasztják, és ennek 70-80 százalékát exportálják a lengyelek, de meggylé, illetve -koncentrátum is készül a gyümölcsből. 7,5 ezer tonna gyümölcsöt friss formában exportáltak tavaly, csaknem 8 millió dollárt kerestek az üzleten. A friss meggy 70-80 százaléka a német piacot célozza meg. A behozatal sem kevés, tavaly 5 ezer tonna volt (főként Szerbiából), ami idén feleződhet a jó termés miatt. Magyarországra is eljut a lengyel meggy, az exportjuk 2-4 százalékát igényli a hazai piac. A friss cseresznye 30-40 százalékban szintén Németországban talál vevőre, és ugyanennyi Fehéroroszágba indul útnak.

 

Lásd még a témában: Meggy: megy a kötélhúzás a német kereskedőkkel.