fbpx

Egy év alatt két London nagyságú esőerdőt irtottak ki

Írta: Szerkesztőség - 2021 augusztus 26.

Erdőirtási csúcsot dönt Brazília ebben az évben: az Amazonas brazíliai térségében 2020 augusztusa és 2021 júliusa között 10 476 négyzetkilométer esőerdőt taroltak le.

 

Erdőirtás
Esőerdőt irtanak valahol Brazíliában
(Fotó: Imazon)

 

Évtizedes csúcsot értek el

Az Imazon brazil kutatóintézet legfrissebb jelentése szerint az esőerdőkből 10 476 négyzetkilométert irtottak ki az elmúlt egy évben, miközben világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot a felgyorsult folyamat. Ez a terület csaknem hétszer akkora, mint London, és 13-szorosa New Yorknak.

Az intézet 2008 óta követi nyomon az amazonasi őserdők irtását. Legfrissebb összegzésük szerint egy év alatt kipusztított erdő nagysága 57 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és ez az érték 2012 óta a legrosszabb.

A kutatók szerint Brazília szembe megy a globális éghajlatvédelmi trenddel, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának sürgős csökkentésére törekszik.

 

Erdőirtás
Mezőgazdasági területeket alakítanak ki illegálisan, illetve engedélynélküli fakitermelést folytatnak az esőerdőkben
(Fotó: Imazon)

 

Az intézkedések elkéstek, hatásuk elenyésző

Az illegális mezőgazdasági termőterületek kialakítása áll az erdőirtás mögött, megakadályozása érdekében több ezer katonát vetettek be. Azonban az adatok jól mutatják, hogy ez a beavatkozás már nem elegendő, az intézkedések késedelmesek voltak.

A szakemberek számítása szerint az erdőirtás mértéke 2021-ben várhatóan csaknem 50 százalékkal magasabb lesz, mint 2018-ban.

A rekordnagyságú erdőpusztításról szóló adatok nyilvánosságra kerülésével egy időben a brazil törvényhozásban meghallgatást tartottak, hogy elérjék az ország környezetvédelmi politikájának megváltoztatását.

 

Forrás: Imazon

Összeállította: Barna Ferenc