fbpx

Kukorica: máris elvesztettünk 1,4 millió tonnát

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 15.

Nemcsak mi látjuk rossznak a kukorica terméskilátásait, Amerikából nézve is igen gyatra lesz az idei eredmény. Már most elveszítettünk 1,4 millió tonnát az aszály miatt. Közben a globális kukorica- és búzatermés is gyengébbnek látszik a vártnál. Megágyaztak a hírek a magas gabonaáraknak.

 

kukorica felszarad aszaly
Az ország délkeleti csücske hónapok óta nem kapott rendes esőt (forrás: szabadfold.hu)

 

Van, ahol jobb a helyzet

Ukrajnában több eső esett a vártnál, így itt derűsek a kukoricakilátások: a korábban várt 37,5 millió tonna helyett 39 milliós össztermésre van esély – ez 30 százalékkal múlná felül a tavalyi gyenge eredményt. Hektáronként 7,2 tonnát vághatnak az ukránok a becslések szerint, 2018 után ez lenne a második legjobb átlag, amit valaha mértek. Ezzel szemben az EU területén nem lesz meg a várt 66,7 millió tonna kukorica, a legjobb esetben is csak 65,5 millió tonnára lehet számítani, amiről Középkelet-Európa tehet.

A jelentés kiemeli Magyarországot, ahol máris 1,4 millió tonnát veszítettünk el az aszályban, 6,9 millió tonnánál nem várható jobb össztermés (a 2017. évihez lesz hasonló). Románia szintén ennyit veszített, ott most 11,7 millió tonnával kalkulálnak, a bolgároknál csak 0,3 millió tonnáról kellett eddig lemondani, a végeredmény 3,6 millió tonna lehet. Eközben Európa nyugati felén mindenütt felfelé módosították a várakozásokat. A franciák a tavalyi 13,6 millió tonna után idén akár 14,6 millió tonna kukoricát is arathatnak. Európa egészét tekintve 7,4 tonnás hektárátlagra számítanak az elemzők, ami még mindig 3 százalékkal lenne jobb, mint az ötéves átlag.

Eközben Brazíliában a korábban várt 118 millió tonna helyett 93,4 millió tonnásnak ígérkezik a termés, 20 százalakkal múlja alul a szép reményeket, viszont még mindig egy hajszállal jobb eredmény lenne a tavalyinál (93 millió tonna). Az USA-ban ellenben 7 százalékkal több lehet az idén a kukorica, mint tavaly, 385,2 millió tonna, éppen ennyire számítottak korábban is elmezők.

 

Ahol még aratják a búzát

Az északi félteke kései betakarítású búzaállományaiban folyamatosan romlanak a kilátások. Kanadában korábban 31,5 millió tonnás termést vártak az elemzők, de mostanra 24 millióra szerényedett a becslés. Harmadával kevesebb (!) búza teremhet a tavalyinál, az ötéves átlagtól is 26 százalékkal maradna el az eredmény. 2,6 tonnás átlaghozam mutatkozik a táblákon. Kanadában még a repcebetakarítással sem végeztek. A várható hozamok júniusról júliusra rengeteget romlottak. A növény átlagtermése jó, ha 1,8 t/ha lesz. A kanadai repcetermést most 16 millió tonnára becsülik az elemzők, ami 20 százalékkal lenne rosszabb, mint az ötéves átlag, tekintve, hogy a hozamok is ennyivel gyengébbek.

Oroszországban márciusban még 85,4 millió tonnás termésre számítottak az elemzők, most már csak 72,5 millió tonnára teszik az összmennyiség a 28 millió hektárról, ami 15 százalékkal lenne rosszabb a tavalyinál. Ebből 50,5 millió tonna az őszi búza és 22 millió tonna a még be sem takarított tavaszi búza. Az összesített termésátlag 2,6 tonna lehet, 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Kazahsztánban is 12 százalékos terméscsökkenésre van kilátás 2020-hoz képest, 12,5 millió tonna búzával számolnak az elemzők. Az 1 tonnát (!) sem éri el a hektáronkénti átlag. (Lásd még cikkünket: Csökkent az optimizmus a búzapiacon.)

Üdítő kivétel Ausztrália, ahol a tavalyi 33 millió tonnás rekord után eleve csak 28,5 millió tonnás búzaterméssel számoltak, de a végeredmény 30 millió tonna is lehet. Pedig a hozamok itt is lényegesen rosszabbnak látszanak a tavalyinál (2,27 t/ha, -11%), viszont a múlt évi sikerek és árak arra ösztönözték a termelőket, hogy tovább növeljék a búzaterületeket.