fbpx

Minden formában fontos exportcikkünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 06.

Van egy árucikk, amiből frissen, fagyasztva és konzervként is külkereskedelmi többletünk van, ez a megy. Friss formában egyenesen világelsőnek számítunk az exportjában – áll az AKI friss piaci jelentésében.

 

meggy
Szűk 60 ezer tonna az idei termés (fotó: Horizont Média)

 

Minden formában „nagyon meggy”

A világ legnagyobb frissmeggy-exportőre Magyarország. A KSH adatai szerint tavaly 8 százalékkal 11,1 ezer tonnára nőtt a friss megy kivitele az országból, a kivitel szempontjából meghatározó németországi piacon 8 százalékkal több, azaz 8,45 ezer tonna friss meggyet értékesítettek. (Lásd a témában cikkünket: Meggy: megy a kötélhúzás a német kereskedőkkel.) Lengyelországba 88 százalékkal 90,4 tonnára esett a kivitel. A frissmeggy-import (döntően Szerbiából) 54 százalékkal 1,89 ezer tonnára csökkent 2020-ban.

Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 1,22 ezer tonna volt 2020-ban: 2,18 ezer tonna export, szemben a 957 tonna importtal. A kivitel döntő hányada Németországba került. Magyarország cseresznye- és meggykonzervből is nettó exportőr volt 2020-ban, a külkereskedelmi többlete 26,3 ezer tonnát tett ki: 28,3 ezer tonnát ért el az export, illetve ehhez képest lényegesen kisebb volt az import (2,04 ezer tonna).

 

A konzervipar feltölti készleteit

A meggy termőterülete 14 ezer hektár körül alakul, amivel a második legnagyobb gyümölcskultúra az országban. A meggytermés az elmúlt tíz évben 52 és 92 ezer tonna között mozgott. Az elmúlt két évben az időjárás nem kedvezett a meggynek. Szakértők szerint idén a tavaszi fagyok és hűvös időjárás miatt a megszokottnál mintegy két héttel későbbre tolódott a szezon. A szélsőséges időjárás következtében ismét kevesebb meggy termett, a termés a 60 ezer tonnát sem érte el, továbbá a gyümölcsök mérete is elmaradt az átlagostól.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi meggy a 23. héten jelent meg a kínálatban 1200–1400 forint/kilogramm áron. A meggy termelői ára a 30. hétig nem változott az előző év áralakulásához képest. Az ipari meggy felvásárlási ára azonban az idei szezon eddig eltelt időszakában (25–29. hét) 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 159,7 ezer forint/tonna volt.