fbpx

Kétszámjegyű élelmiszerár-emelkedésre kell számítani

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 03.

Egy évig még biztosan eltart, mire minden nyersanyag drágulása beépül a fogyasztói árakba. Persze csak részben, de így is átlépheti a 10 százalékos mértéket – vélik az elemzők.

 

sertéshús
A gabonatermelés költségnövekedése el fog jutni a húsos pultokig (forrás: zoldujsag.hu)

 

Ársprirálban

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. Azonban a nyersanyagok drágulása meg nem épült be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek (akár 10%-ot meghaladó mértékben), és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

A háttérben egy nyersanyagpiaci szuperciklus áll, ami a tejes világgazdaságot jellemzi. Ilyen jelenségről akkor beszélünk, ha az árak számos nyersanyag esetében egyszerre és tartósan emelkednek. A pandémia alatti termelésleállások, a kínálati korlátok, a nyitással járó gyors keresletnövekedés, az élénkítő gazdaságpolitikák, a zöldbefektetések erősödése egy új nyersanyagpiaci szuperciklust vetít előre. Ráadásul a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek. Az EU zöld célkitűzései miatt pedig drágulnak a szén-dioxid kvóták, amin keresztül a villamosenergia ára 2022-ig akár 40–60 százalékkal is emelkedhet. A globalizáció miatt az élelmiszerek a korábbinál jobban kitettek világpiaci nyersanyagárak változásának, ezért arra kell készülni, hogy a következő években tartósan emelkednek majd az élelmiszerárak.

 

Növénytermesztők

A nyersanyagok áremelkedése ellenére a Takarékbank bizalmi indexe már az ötödik egymás követő negyedévben javult folyamatosan, a második negyedévben 32,1 ponton állt egy 48 pontos skálán. 0,1 ponttal volt magasabb az előző negyedévinél, még elmaradt a 35-ös értékű, semleges növekedési szinttől. A javuló hangulathoz hozzájárult, hogy az európai gazdaságok újranyitása a vártnál hamarabb kezdődött el, és ezzel együtt meglódultak a termelői árak is. Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben haladt, árpából kifejezetten jó lett a termés, és búzaból is bíztatók a számok Magyarországon. A jó terméseredmények csökkenő árakat feltételeznének a búza esetében, de továbbra is a 2020 év végi szinteken mozognak az árutőzsdei jegyzések.

A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica terméseredményeiben azonban visszaesést vár a piac, a bizalmi indexben ez a várakozás ténylegesen a harmadik negyedben jelenhet meg. Mivel a kukoricát az ipar is használja (bioetanol, izocukor, takarmány), így az árváltozás több fogyasztói szegmensben is éreztetheti hatását. A kedvező értékesítési árak az olajos magvak esetében bizakodásra adnak okot.

A világszerte tapasztalható újranyitás miatt a szőlő-bor termékpálya szereplői jóval bizakodóbbak lettek, ugyanakkor az idei terméseredmények a következő hónapokban jelentősen befolyásolhatják a várakozásokat. A gyümölcspiaci szereplők hangulatát alapvetően befolyásolták a tavaszi fagyok, illetve a nyári aszály, a csonthéjas gyümölcsök esetében nem ritka az akár 50-70 százalékos terméskiesés. A munkaerőhiány továbbra is sújtja az ágazatot.

 

Takarék AgrárTrend Index
Az állattenyésztésben a baromfi- és marhatartók a legoptimistábbak (forrás: Takarékbank)

 

Állattartók

A gazdálkodók a takarmányárakban további érdemi emelkedéssel nem számolnak, az értékesítési áraknál viszont mind a termelők, mind a feldolgozók várják, hogy a nyersanyagok drágulását érvényesíthessék. A fontosabb alágazatok közül kiemelkedő hangulatjavulást mutat az elmúlt egy évben a baromfihús-termékpálya, a bizalmi alindexe négy negyedév alatt 50 százalékkal emelkedett. Ennek oka, hogy a lengyelországi madárinfluenza-helyzet miatt az európai piac – főként a csirkehúsból – keresletivé vált, emiatt nőttek a termelői és a feldolgozói árak is. Elsőként itt tudták érvényesíteni a gazdálkodók a megnövekedett takarmányárakat.

A tejárak ugyan 5-7 százalékkal magasabbak a tavalyinál, de a megnövekedett költségszinteket ez a drágulás még nem tükrözi. A sertéshúsnál a német piaci helyzet alapvetően befolyásolja a hazai folyamatokat. A sertéshúspiac Európában, főként a némileg csökkenő kínai importkereslet miatt, túlkínálatos, ez mind a hús-, mind pedig az élőállat-átvételi árakat nyomás alatt tartja. A tojás alágazatban egy év alatt majdnem 15 százalékkal csökkent a bizalmi index, az importtöbblet ugyanis lenyomja az árakat.

 

Lásd részletesebben laptársunk írását: Itt a szuperciklus, fékezhetetlen árspirálban a világ.