fbpx

Ezzel a gombával senki nem akciózik, 84 százalékot drágult

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 01.

Hiába haladunk befelé az értékesítési szezonba, nem csökken a rókagomba ára, sőt! Ez nagyon szokatlan jelenség – írja a német agrárgazdasági kutatóintézet.

 

rókagomba
Most lenne a szezonja, de csillagászati összegbe kerül (forrás: obuda.hu)

 

Nem úgy viselkedik az ára, ahogy kell

Normál esetben ahogy haladunk előre a szezonban, úgy növekszik egy-egy kertészeti termék kínálata, és csökken az ára. A kevéske, jellemzően primőr terméket felváltja a tömegáru, majd ennek elöregedésével, kifutásával ismét nehezebbé válik a termék megszerzése, és emelkedni kezdenek az árak. A rókagomba is pont így szokott viselkedni – de nem idén. Most valahogy sehogy sem akar csökkenni az értéke.

Az elemzők az időjárást okolják: fő gyűjtőterületein – Lengyelországban, Fehéroroszországban és a balti államokban – ugyanis csapadékos az idő. Ez egyrészt jó, mert sok a gomba, másrészt a vizes gomba eltarthatósága romlik. A kínálat mindenképpen szűkös ebből a gombaféleségből. Az igazán jó minőségű áruért így bátran kérnek magas árat az eladók. (Lásd még laptársunk elemzését az általános drágulásról. Nem sok köze van a csapadékos időjáráshoz: Itt a szuperciklus, fékezhetetlen árspirálban a világ.)

 

Egy kiló 6400 forint a nagybanin

A múlt hét közepén a különböző eredetű rókagombákat kilónként 17,90 euró (6400 forint) körüli áron értékesítették a német nagybani piacokon, csaknem 9%-kal drágábban, mint egy héttel ezelőtt. Ebben az időszakban utoljára 2014-ben figyeltek meg drágulást, csakhogy ekkor az indulóár is jóval alacsonyabb volt. Az eddigi legmagasabb átlagár a 30. hétre 2018-ból származik, ekkor 11 eurót ért a rókagomba kilónként. Vagyis a korábbi rekordot most 55 százalékkal (!) lépik túl az árak, az elmúlt öt év átlagát pedig csaknem 84%-kal (!) haladják meg. Így aztán idén nem kerül be a rókagomba az akciós reklámújságokba.

Gombatermesztésre egyébként remek pályázati forrás nyílik hazánkban. Szeptember 13-ától lehet támogatást kérni gombaházak létesítésére, korszerűsítésére. 20 milliárdos forrás áll a pályázók rendelkezésére.