fbpx

Csak az alkalmazható innovációval érhetünk el változást

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 22.

Versenyképesebbé, zöldebbé és átláthatóbbá teheti a mezőgazdaságot a precíziós és a digitális technológia – mondta Juhász Anikó, az illetékes minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia szakmai napján.

 

Digitalizált munkagép
Innováció és digitalizáció (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A tudástranszfer alapkövetelmény a fejlődés érdekében

Az innováció és a kutatás csak akkor képes változást létrehozni, ha alkalmazhatóvá, érthetővé és követendővé válik, ehhez nélkülözhetetlen a tudás hatékony átadása. Ezen célok elérése érdekében jött létre a Digitális Agrárstratégiája, amely 2023-ig fogalmazza meg a magyar agrárgazdaság digitalizációjához szükséges intézkedéseket. A célok megvalósításával a magyar mezőgazdaság nemzetközi szinten is fokozni tudja versenyképességét és növelheti hatékonyságát.

 

A támogatási rendszer segíti a digitalizáció folyamatát

Az új Közös Agrárpolitikában is megjelenik az Agrártudásmegosztási és Innovációs Rendszerek tervezésének igénye. Ezáltal óriási lehetőség nyílik olyan támogatási rendszerek és programok kialakítására a következő 5 évre, amelyek a fenntarthatósági kihívásokra válaszul kiemelten használják az innováció eszközeit, és segítik az agrárdigitalizáció térnyerését a mezőgazdaság különböző ágazataiban.

 

Digitalizált munkagép
Kézzelfogható, jól alkalmazható fejlesztések (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás szerepe a fenntarthatóság kapcsán

A fenntarthatósági problémákra a folyamatos fejlesztés és a tudás átadása jelent megoldást a mezőgazdaságban, ebben a digitalizációnak és a precíziós gazdálkodásnak fontos szerep jut. Ezekkel az eszközökkel hatékonyabban járulhatunk hozzá teremtett világunk megőrzéséhez.

Magyarország először rendezi meg az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA). Idén 26 ország 116 előadója vesz részt a július 22-ig tartó eseményen. A szakmai nap keretében a tudományos előadásokon ismertetett korszerű technológiákat mutatják be a gyakorlatban is, valós üzemi körülmények között.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc