fbpx

Most a spanyolok döntik el, mennyit érjen a hagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 17.

A hagyma az észak-európai termőkörzetekben idén a szokásosnál később takarítható be, mivel ebben az évben itt – azon túl, hogy a tavasz is hideg volt – sok eső is esett. Más a helyzet Európa déli részein. Spanyolországban ideálisan alakult a tenyészidőszak a növény számára – foglalja össze az aktuális helyzetet a német agrárpiaci kutató, az AMI.

 

hagyma
A spanyoloknak szerencséjük volt az időjárással (forrás: beetfreunde.de)

 

Csúszik a betakarítás

Az értékesítési szezon elején járunk, a korai fajták betakarítása már az észak-európai országokban is zajlik. Ezeket már ősszel elvetették vagy eldugványozták. A betakarítás mindenütt késik egy kicsit. Az eddig behordott termésmennyiség azonban megfelelő, sőt egészen jónak mondható. A tavaszi hagymák betakarítása is csúszik. Németországban és Hollandiában ezek termőterülete érezhetően növekedett, és Dániában is enyhe területbővülésről számoltak be. A franciák nem növelték a hagymaterületeiket.

 

A spanyoloknak hopp, a lengyeleknek kopp

A spanyoloknál még csökkent is a növény termőterülete, viszont az egy hektárról lehozott termés kitűnőan alakult. Mivel a vendéglátóipari igények még mindig nem épültek vissza 100 százalékig és a termés bőséges, ennek megfelelően a hagyma ára meredek zuhanásba kezdett a belső piacon. Mivel a spanyol hagyma fontos exportpiaci cikk is, így a nemzetközi árazásban is érezteti hatását a spanyol túlkínálat, amit most leginkább a francia termelők éreznek a bőrükön. A lengyeleknél sokkal rosszabbak a terméskilátások. A kedvezőtlen időjárás miatt nagy területeken ki kellett tárcsázni a károsodott hagymát, a megmaradt táblákon pedig egészen visszamaradottak a növények – írja a német szakportál. Ez viszont az őszi kínálatban áremelkedést hozhat.

 

Lásd még a témában: Kihívások a hagyma növényvédelmében.