fbpx

Foltokban jött a zuhé, folytatódik a zivataros időjárás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 16.

A betakarítást és a növényvédelmi munkák időzítését nehezíti, hogy bármikor kialakulhat egy zivatar. Keddtől ismét nyugodtabbra fordul az időjárás.

 

víz levelen
Sokfelé megérkezett az életmentő víz (forrás: freepik.com)

 

Szeszélyes csapadékeloszlás

Az elmúlt hét napban többfelé alakult ki záporos csapadék. A csapadék területi eloszlása rendkívül szeszélyesen alakult: mennyisége többfelé meghaladta a 20-30 mm-t is, sőt 60-80 mm is előfordult, ugyanakkor nagy területek maradtak ezúttal is szárazon. Ahol most 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is. Megázott az Alpokalja, a Kisalföld, a Nagykunság és Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős része. Teljesen száraz maradt ezzel szemben többek között a Dunántúl Balatontól délre eső része, Békés megye, de a Szamosköz és a Tiszahát is – foglalja össze a csapadékhelyzetet a met.hu.

 

talajnedvesseg
A Balatontól délre súlyos a helyzet (forrás: met.hu)

 

Kisebb és vegyesebb fejlettségű kapásnövények

A búza aratása zajlik, a napraforgó virágzik és a kukorica is a virágzás elején jár. A szárazság és a tavaszi hideg miatt rendkívül vegyesek az állományok, egy táblán belül is nagy különbségek vannak. A combig érőtől az embermagasig mindenféle méretű kapásnövényt látni, akár egy táblán belül is. A kukorica szenved a csapadékhiánytól, sokfelé furulyáznak a levelek. A hűvös tavaszi időjárás miatt a növények fejlődése még mindig egy hetes lemaradásban van az átlaghoz képest. A fejlődésükhöz további kiadós csapadékra lenne szükség. A növények az eddig elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, még akkor sem, ha esősre fordulna az idő.

Eközben az öntözött dinnye és a mélyre hatoló gyökerű szőlő örül a száraz melegnek.

 

Keddtől ismét szárazabb lesz az idő

A folytatásban keddig zivatarokra kell számítani. Keddtől csökken a csapadékhajlam. A jövő hét közepéig összességében területi átlagban 20-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, a nagyobb mennyiségre délnyugaton, a kevesebbre északkeleten van esély. A talaj tehát jó eséllyel az ország nagyobb részén megázhat, részben pótlódhat a csapadékhiány. Főleg a déli részeken a kapásnövények számára ez életmentő lehet, bár az eddigi hiány már visszafordíthatatlan károkat okozott – mutat rá a met-hu. A hőmérsékletet tekintve a 25-30 fokos maximumok lesznek a jellemzők. A levegő páratartalma szombaton és vasárnap napközben is magas marad, főleg a Dunántúlon. Keddtől jelentősen szárad majd a levegő.

Lásd még: Aszály van, és ez így is marad.