fbpx

Ez már a vég: Brazília is kukoricát importál

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 14.

Az előrejelzések szerint az amerikai termés nagyobb lehet a korábban jelzettnél, a globális piacra mégis kevesebb kukorica kerülhet, és ennek Brazília az oka. A brazilok terméskilátásai egyre romlanak, az exportpiacokon az amerikaiak igyekeznek majd betölteni a helyüket.

 

kukorica
Itthon embermagas és combig érő kukoricák váltakoznak egymással (fotó: Horizont Média)

 

Rekord nagyságú brazil import

A világ etanoltermelési lendülete csak az elmúlt hónapban tért vissza a pandémiát megelőző szintre. Ugyanakkor tény, hogy a takarmányozásban mind a kukoricára, mind az etanolgyártás melléktermékére, a DDGS-re igen élénk a kereslet. Kína eddig olyan mennyiségű árut vásárolt fel, ami kisöpörte Amerika raktárait. A brazil kormányzat most ott tart, hogy a kedvezményes vámtételt (8%) kiterjeszti valamennyi behozott kukoricára. A másodvetésű safrinha ugyanis továbbra is gyenge termést ígér, emiatt idén rekordot dönthet a brazil kukoricaimport: 2,6 millió tonna behozatalát valószínűsítik az elemzők (elsősorban a környező országokból).

 

15 százalékkal rosszabb termés

Az USDA becslése szerint a futó gazdasági évben (2021 március 1-től 2022 február végéig) Brazília teljes kukoricatermése 93 millió tonna lehet, 9 százalékkal kevesebb az előző évi rekordnál, holott a növény termőterülete azóta 7 százalékkal nőtt, mintegy 20 millió hektár. A becsült átlaghozam hektáronként 4,68 tonna lehet, 15 százalékkal gyengébb a tavalyi eredménynél. Az össztermés az ötéves átlagtól is elmarad 10 százalékkal. Ennek oka a hosszan tartó aszály, ami júniusban fokozódott. A másodvetésű safrinha (ami a brazil termés ¾-ét adja) a műholdas felvételek alapján az elmúlt öt év legrosszabb vegetációs indexét mutatja. A cikk írásakor a safrinha mintegy 15 százalékot takarították be.

 

Mégis csökkent az ár

A betakarítás előrehaladtával mind Argentínában, mind Brazíliában csökkent a kukorica ára. A tőzsdei jegyzések szerint novemberben már csaknem 20 százalékkal fog kevesebbet érni az új kukorica, mint augusztusban a régi. A párizsi MATIF-on a novemberi szállítású portéka most 193 eurót (68.500 Ft/t) ér és márciusra emelkedik 196 euróra (69.500 Ft/t). Ez ebben a pillanatban hazai telephelyen 58-60 ezer forintos árat jelent. Ne vegyünk rá mérget, hogy ez őszig így marad.

 

Lásd még a témában: Ahol két magyarországnyi területet foglal el a kukorica.