fbpx

A síklapú tárcsa, avagy a művelőtárcsa formája számít

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 július 07.

A kis átmérőjű, síklapú művelőtárcsát a Carrier munkaeszközön alkalmazta először a svéd gyártó a ’90-es évek végétől kezdve. A Väderstad nemcsak egy új munkaeszközt hozott a piacra Carrier terméknév alatt, hanem egy újfajta művelőtárcsa-formát is.

 

vaderstad

 

A tárcsa keresztmetszeti képe elárulja, hogy valójában kúp formájú kialakításról beszélünk, ami a kis lapátmérővel együtt páratlan aprító, porhanyító és bekeverési képességgel ruházza fel a művelőeszközt. A síklapú tárcsával szerelt Carrier forradalmasította a tarlóművelések gyakorlatát, lehetővé téve a sekély, mulcshagyó és visszazárt felszínű tarlóhántást. A 2000-es évek közepétől szintén ez a tárcsatípus került alkalmazásra a TopDown tárcsás kultivátorokon is.

A hagyományos gömbsüveg tárcsákkal szemben a síklapú tárcsa használatának számos előnye van. Nem eltemeti a szárat, hanem intenzíven aprítja és egyenletesen keveri be a teljes művelési mélység mentén a talajba. A művelési mélység aljára temetett növényi maradvány csírázásgátló hatása közismert, mint ahogy a talajnedvesség fel- és lefelé irányuló mozgását akadályozó volta is. A szerves anyag feltáródásának feltételei a talaj legfelső 10–15 cm-es zónájában a legkedvezőbbek, így a növényi maradványok bedolgozása során erre a zónára kell fókuszálni. A kúpos tárcsa kedvezőbb talajszerkezetet alakít ki, azaz kevésbé rögösíti a talajt, így gyorsabb a bedolgozott szerves anyag feltáródása, és egyöntetűbb a gyom- és árvakelés megjelenése.

Tarlófázisban a talaj megújul, regenerálódik, azaz a mélyben kedvező tápanyag-feltáródási és porhanyulási folyamatok indulnak el, amelyek később segítik a talaj művelhetőségét, amikor az alapművelésre kerül a sor. Így érthető, hogy a kedvező talajszerkezet kialakításának igénye már a tarlómunkák során is kifejezett.

 

 

vaderstad
A síklapú tárcsa a teljes munkamélység mentén egyenletesen keveri be a növényi maradványt a talajba, míg a gömbsüveg tárcsa eltemeti azt

 

A tarlóhántás egyik alapfeladata a talaj gyommagkészletének csökkentése, valamint a kultúrnövény elpergett magjainak stimulálása a gyors csírázás érdekében, ezért a learatott növények tarlójának hántása során gyakorlatilag egy menetben magágyminőséget kell elérni. A síklapú tárcsa szélsőséges évjáratokban kevésbé porosítja a száraz talajt, és nem gyúr talpat a nedves talajba, ezért vált a kímélő művelés alapeszközévé, és ez az a pont, amiben a Väderstad Carrier jelentősen az utánzatok előtt jár. Ugyanis több gyártó átvette a svéd gyártótól a rövidtárcsa-koncepcióját, de nem tettek egyebet, mint a hagyományos gömbsüveg művelőtárcsákat egyedi karokra függesztették, amelyek így nem lettek jobbak, munkaminőségük – a szármaradvány-bedolgozás és a kedvező talajszerkezet-kialakítás tekintetében – továbbra is a múltat idézi.

 

vaderstad


Az egy kar egy tárcsa elv pontosabb mélységtartást és munkaminőséget garantál

 

A Väderstad az „egy kar, egy tárcsa” elvben hisz, és azt vallja, hogy az egyenletes munkamélység és a munkaminőség feltétele a művelőtárcsák egyedi felfüggesztése. Két tárcsa egy közös karra történő rögzítése helytakarékos és olcsó megoldás, hiszen míg például egy 6,5 méteres Väderstad Carrier rövidtárcsán 52 db tárcsatartó kar van, addig a konkurens megoldáson feleennyi, ami legalább 2,5 millió forint árkülönbséget jelent. Ez önmagában még vonzó is lehet, viszont cserébe egy vitatható munkaminőséget és egy élettartam szempontjából is erősen bírálható kialakítást kapunk, ugyanis az egyik tárcsaagy folyamatosan terhelés alatt van, mivel munka közben állandóan a talajáramban fut. A síklapú tárcsák egyedi gumibakolású karokra történő függesztése gondozásmentes kialakítást jelent, mivel nincs mozgó elem a rögzítésnél, ami hosszú élettartamban nyilvánul meg. A kovácsoltvas karok erősebbek, mint az öntvények és vékonyabbak, mint az acélból készültek, csak fel- és lefelé tudnak elmozdulni (kővel való ütközés során), oldalirányban nem, így a pontos munkaminőség a teljes munkaszélesség mentén garantált. A művelőtárcsa kiváló minőségű, V-55 típusú svédacélból készül, amelynek keménysége 55HRC, ami 15%-kal meghaladja az iparági sztenderdként használt 47-48-as keménységet. A csavarhelyek kialakítása lyukasztás helyett fúrással történik, így nem keletkeznek mikrorepedések az anyagban. A kúpos tárcsa az elmúlt 20 évben különféle átmérővel készült.

 

vaderstad
A TrueCut vágóél munkaszöge a kopástól függetlenül állandó marad

 

 

A klasszikus Carrier modelleken, illetve a TopDown kultivátorokon jelenleg a 470 mm-es, ún. TrueCut tárcsatípus a legkeresettebb, amelynek vágóéle, azaz a munkaszöge a kopástól függetlenül állandó marad az egész életciklus alatt, így a munkaminőség sem változik. A Carrier XL modellcsalád tagjai 510, illetve 610 mm átmérőjű TrueCut tárcsatípusokkal rendelhetők, amelyek a nagyobb átmérő mellett szintén kúpos formájúak, így ugyanazzal a karakterisztikával jellemezhetjük a munkájukat, mint a klasszikus Carrier típusokét. A hagyományos gömbsüveg művelőtárcsák munkaszöge a kopás függvényében megváltozik, így a munkaminőségük is. Gyengül az aprító és az egyébként is kérdéses porhanyító hatás, és megnő a tárcsatalp kialakulásának veszélye nedves talaj művelése során. Minden művelőtárcsa a Väderstad saját kopóelemgyártó üzemében készül. A tárcsákra élettartam-garanciát vállal a gyártó, ami azt jelenti, hogy amennyiben rendeltetésszerű használat mellett törés vagy repedés keletkezik a tárcsán, azt térítésmentesen cseréli. Mivel például egy 470 mm-es művelőtárcsát általában 20%-os kopás mértékéig, azaz kb. 370-380 mm-es átmérő eléréséig használnak, a garancia az élettartam végéig szól.

 

SZERZŐ: DR. KALMÁR TIBOR