fbpx

A mennyiség és a minőség egyszerre van jelen a kalászosban

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 július 07.

Korábbi években vagy mennyiséget, vagy minőséget termelt a gazda. Mivel a malmi minőség nem minden esetben lett megfizetve, gyakran a mennyiség volt a mérvadó, erre fektették a hangsúlyt a mezőgazdasági termelők. Napjainkban e két fogalmat már nem kell külön kezelni: lehet malmi minőségben mennyiséget termelni, a KWS kalászosok ezt már tudják.

 

A bőtermő búzák, tíz éve jellemzően a mennyiség volt a cél

A SIRTAKI, FARINELLI és IRIDIUM fajtákkal át lehetett lépni a 10 tonna /hektáros határt, mely az áhított cél volt sok gazdának.

A minőség nem volt prioritás, így az azt tudó fajták alacsonyabb terméspotenciállal bírtak (5-6 t/ha).

Ezen a korszakon túlléptünk, az elmúlt pár évben már a mennyiség mellett egyre szélesebb körben megjelent az igény a minőségi paraméterek iránt. A nemesítés ez irányba kezdett fejleszteni, így a 10 t/ha-os termésre nagyon sok fajta búza képes. A Guinness-világrekordot is 2020-ban ismét egy KWS–es búza érte el: a KWS KERRIN Új-Zélandon 17,398 t/ha-t.

 

Mezőgazdaság, mennyiség és minőség
Korai malmi kategóriában jól teljesít a VYCKOR (Fotó: KWS)

 

Bőtermő és malmi minőség egyben, ezekre képes fajták a KWS portfóliójában

2016-ban már portfoliónkban elsőként magyarországi állami elismerésbe részesült korai malmi kategóriában a tar kalászú VYCKOR. Magas szemtermése az állami minősítés 3 éve alatt 23 %-al meghaladta a standard fajták átlagát, ideális kenyérbúza minőséget biztosított.

A VYCKOR A2/B1 farinográfos értéke, magas beltartalmi mutatókkal párosult:

  • fehérje (átlag 13,6 %);
  • sikértartalom (átlag 28,7%);
  • esésszám (átlag 357 sec).

A további bőtermő és malmi minőségre képes fajtáinkat kiemelkedő magas szemtermés jellemzi, és a malomipar elvárásainak megfelelő beltartalomra képesek: A2- B2 farinográfos érték, átlagos –magas fehérje-(12,6-13,6 %) és sikértartalom (26-32,4 %).

 

Mezőgazdaság, mennyiség és minőség
Korai fajta, szálkás kalászú a SILVERIO, kortani szempontból kiegyensúlyozott (Fotó: KWS)

SILVERIO szálkás kalászú, korai típusú

Kiváló stressztűrő, kortani szempontból kiegyensúlyozott fajta. Egészséges erősen viaszolt levélzetét a teljes érésig megőrzi, átlagostól hosszabb kalásza van. Már az elmúlt években bizonyította terméspotenciálját. 2019-ben Dalmandon első lett a fajtasorban 13,8 %-os fehérje tartalommal párosulva; 2020-ban 2. lett 9,58 tonna/ha termésátlaggal. Elsősorban intenzív termesztési technológiával párosulva hozza ki a benne rejlő potenciált.

 

Mezőgazdaság, mennyiség és minőség
MODERN búza középérésű, érdemes a jobb területeken termeszteni (Fotó: KWS)

 

Középkései éréscsoportba tartozik a MODERN

A széles körben elterjedt EXOTIC utódja lenne a MODERN, ezt a fajtát a gazdaságok jobb területeire ajánljuk, az ország egész területére. Dalmandi kísérletben 2019-ben termésrangsorban második lett 13,4 %-os fehérje tartalommal; 2020-ban is 9,36 t/ha hozam mellett 13,6 % fehérjével takarították be.

2020-ban 10 tonna feletti eredményeket értek el vele az alábbi kísérleti helyeken:

  • Győr-Bácsa 11,06 t/ha;
  • Pécs 11,07 t/ha;
  • Hobol 10,13 t/ha.

Nagyüzemi körülmények között is bizonyított az ország több területén 8-10 tonnás eredményekkel (Tímár 9,8 t/ha, Jánossomorja 8,8 t/ha, Hunya 9,5 t/ha). A fajtát viaszos, szürkés levélzet és kalász, széles, kiterülő zászlóslevél jellemzi. Kifejezetten magas ezerszemtömegének (46-55 g) is köszönhető a magas terméshozam.

 

Mezőgazdaság, mennyiség és minőség
STROMBOLI az új sztár (Fotó: KWS)

 

Legújabb, korszerű malmi búza a STROMBOLI

Tar kalászú tetszetős, erősen viaszolt nagy kalászú fajta, az előző év száraz tavaszán bizonyította kiemelkedő stressztűrő képességét. Már 2019-ben kiváló eredményeket ért el kísérletekben (Győr-Bácsa 8,3 t/ha, Szihalom 8,8 t/ha). A gazdálkodók körében egyből népszerűségre tett szert. A 2020-as év tette meg a nagy áttörést, az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben az 1. helyet érte el 8,838 t/ha szemterméssel. Többek között 11,16 t/ha termést ért el Győr-Bácsán, 11,22 t/ha Hobolban és 11,27 t/ha Pécsen.

Kiváló kortani tulajdonságokkal rendelkező STROMBOLI, levélzete és kalásza világosszürke viaszos. Jól bokrosodó, kiváló szárszilárdságú fajta. Várhatólag a KWS portfolió újdonsága vezetni fogja a népszerűségi listát, megvan az adottsága, hogy a SOLEHIO vezető fajtát leváltsa.

 

Mezőgazdaság, mennyiség és minőség
Jól bokrosodó, kiváló szárszilárdságú fajta a
STROMBOLI (Fotó: KWS)

 

A KWS kalászosok eddig is erős MODERN, SILVERIO és VYCKOR bőtermő és malmi minőségű fajtaválasztékát most már a STROMBOLI is erősíti.

Keresse fajtáinkat a szaporító gazdaságokban és a kereskedő partnereinknél.

 

Angyal Kornél
Kalászos Szaktanácsadó
Dunántúli szaktanácsadási terület
Mobil: + 36 30 567 1722

Gonda László
Kalászos szaktanácsadó
Alföldi szaktanácsadási terület
Mobil: +36 30 933 1735

 

www.kws.hu