Várjon egy picit az eladással, idén is drága lehet az árpa

Április végére Kína gyakorlatilag az afrikai sertéspestis előtti szintre építette vissza sertésállományát. A tavalyi évhez képest az összes állatfajt tekintve 7 százalékkal növekszik az ország takarmányigénye. Nő azonban a belső termelés is, a raktárak pedig csurig fel vannak töltve. Kukoricából, búzából sokkal kevesebbet fog vásárolni Peking, az árpa iránti igénye viszont csaknem 10 százalékkal nő.

 


Már szinte mindenütt raktárban van az árpa (forrás: Agro Mucsinyi)

 

Csaknem 30 százalékot esik a kukoricaimport

Az USDA előrejelzése szerint 2021/22-ben Kína jóval kevesebb kukoricát importál (20 millió tonnát a tavalyi 28 millió tonna után), mivel egyrészt 4 százalékkal növekszik az ázsiai országban a kukoricatermelés, másrészt csökken a készletezési láz. Továbbá az import kukorica korábbi árelőnye eltűnőben van, hiszen mind a gabonaárak, mind a szállítási költségek sokat emelkedtek az utóbbi évben. Májusban tonnánként 441 dollárt (132 ezer forintot) ért egy tonna kukorica Kínában. Nagyjából ekkorra azonban le is csengett a raktározási őrület. A gazdasági év végére 200 millió tonnás kukorica-, 140 millió tonnás búza- és 103 millió tonnás rizstartalékkal számolhat Peking, ami nagyon biztonságos hátteret teremt az ázsiai ország élelmezéséhez. Június végén már hathavi mélypontra, 401 dollárra (120 ezer forintra) süllyedt a kukorica ára a belföldi piacon.

 

Az árpapiac és Kína

A belső termelésű, 272 millió tonnára várt kukoricamennyiségből 211 millió tonna takarmányozási célra megy el. Az abrakfogyasztók adagjaiban a kukorica a legfontosabb összetevő, de magas ára miatt az elmúlt évben a takarmánygyártók szívesen nyúltak a régi búzakészletek elárverezéséből származó, olcsóbb gabonatételekhez. A rizs a második legfontosabb gabonaféle Kínában, ebből 150 millió tonnás termésre van kilátás idén. Tavaly már ebből a gabonából is került a sertések elé, és erre idén is megvan minden esély. Így a belső termelés már nem fedezi a hazai felhasználást, és Kína ebből a tradicionális gabonából is 3,6 millió tonnás behozatalra szorul 2021/22-ben.

Búzából idén csúcstermést arathatnak Kínában (136 millió tonna), így ez a kalászsos várhatóan fontos összetevője marad a takarmányoknak. A cirok is helyettesítő szemestermény volt 2020-ban, de most igyekeznek több árpát felszabadítani a raktárakból, illetve többet importálni belőle, mivel ezt jobban kedvelik a sertések, mint a cirkot. Árpából 10,5 millió tonna (+9,3%), búzából 8 millió tonna (-25%), cirokból 7,5 tonna (változatlan) importra lehet szüksége az országnak ebben a gazdasági évben.

Megjegyezzük: Szaúd-Arábia csak a második legnagyobb árpaimportőr a világon. 10 százalékos eséssel idén 6 millió tonnára várható a behozatala. Mivel Kína igénye egy magasabb szintről ugyanennyivel nő, így nemcsak pótolni tudja a világpiaci forgalomból kieső arab részt, de még rá is tesz egy lapáttal. Ez elég lehet ahhoz, hogy árpa tartsa a magas árat, míg a búza értéke várhatóan nagyot esik idén. Jó kérdés, hogy érdemes lesz-e az árpát búzával helyettesíteni? (Lásd cikkünket: Mi van itt? Az új árpa drágább, mint az új búza.) Az európai piacon mindenesetre árpából sem várható hiány, a nemzetközi kereslet élénkülését mégsem hagyhatja figyelmen kívül a piac.

 

agrár ár árpa búza cirok gabona igény import kereslet Kína kukorica mezőgazdaság piac rizs szükséglet takarmány