fbpx

Elemükben a melegkedvelő rovarkártevők

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 01.

Az ilyenkor megszokott rovarkártevők mellett újabbak is megjelentek a színen. A takácsatkák már a kukoricát és a napraforgót sem kímélik.

 

takácsatka kukoricán
Takácsatka kárképe kukoricán (forrás: invasive.org)

 

A szántóföldön – a bab és szója mellett – már a kukoricán és napraforgón is számítani lehet a takácsatkák megjelenésére, így érdemes a szemléken figyelmet szentelnünk számukra – int Oláh Beatrix a nak.hu-n. (A szója kártevőit lásd ebben a cikkünkben.) A takácsatkák polifág kártevők, de jelentős károkat inkább a kertészeti növények, illetve a szója termesztésében szoktak okozni. Kártételükről jellegzetes selyemszálszövedék árulkodik. Súlyos kártétel esetén csökken a növény fotoszintetizáló képessége, a levelek torzulnak, elszáradnak, lehullanak. Felszaporodásuknak, kártételüknek a mostani meleg időjárás kedvez. A takácsatkák 6-7 nemzedéke is kifejlődhet hazánkban. Ha kémiai védekezésre kerül a sor, vegyük figyelembe, hogy a kifejlett egyedek és lárvák együtt találhatók a tápnövényeken, így 8-10 nap elteltével valószínűleg meg kell ismételnünk a permetezést.

Rajzik a kukoricamoly, kezdenek megjelenni a gyapottok-bagolylepkék lárvái is. Kukoricamoly esetében a fő kártétel a szár belsejének végig rágása, míg a gyapottok-bagolylepke a generatív részeket fogyasztja. Mindkét esetben komoly gondot okozhat, hogy a rágás miatt bekövetkezett sérülések gombás betegségeknek nyitnak utat – közülük a legveszélyesebbek a Fuzárium fajok. Így a molyok elleni védekezést – előrejelzésre alapozva – nem hagyhatjuk el, főleg a csemegekukorica, illetve a vetőmag célra termesztett kukoricák esetében. Az amerikai kukoricabogár lárvái is kelnek már a meleg talajban. A mostani forró, aszályos időjárás kedvező számukra, főleg monokultúrás termesztés esetében okozhatnak nagyobb problémákat.

Napraforgónál a napraforgómoly, illetve a gyapottok-bagolylepke lárvák tömeges elszaporodását kell megelőznünk (védekezési küszöbérték: 2-3 hernyó/m2) a másodlagos kártétel (gombás betegségek pl. botritiszes tányérrothadás) elkerülése érdekében. Gyarapodnak a levéltetűkolóniák, erősödik a kártétel, időben védekezzünk ellenük, hiszen csillagbimbós állapotban ezek is jelentős kárt tudnak okozni.