fbpx

Növényvédelmi felsőoktatás lesz Nádudvaron

Írta: Sándor Ildikó - 2021 június 30.

Kihelyezett növényvédelmi technológiafejlesztési tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. Az erről szóló megállapodást Nádudvaron írták alá a sajtó képviselői előtt.

 

A Debreceni Egyetem (DE) és a KITE Zrt. csaknem 45 éve partner az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén, ami most egy új tanszékkel bővül.
A Debreceni Egyetem (DE) és a KITE Zrt. csaknem 45 éve partner az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén, ami most egy új tanszékkel bővül.

 

A növényvédelem talán mindig is a legnagyobb kihívást jelentette a gazdáknak, a klímaváltozás és a környezetvédelmi elvárások (szigorítások) kapcsán viszont a feladat óriásivá nőtte ki magát. A maga területén vezetőnek számító két intézet együttműködésével egy abszolút gyakorlati tapasztalatokon, kutatás-fejlesztési eredményeken alapuló oktatás terve körvonalazódik ki. A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kifejtette, hogy a KITE, olyan komplex növénytermesztési, mezőgazdasági, precíziós gazdálkodási fejlesztést folytat, amely egyre inkább a tudomány, a kutatás-fejlesztés irányába mutat, míg az egyetem gazdasági tevékenysége és szolgáltatásainak köre is egyre szélesebb.

A megállapodással az egyetemi tudásbázis és a vállalati tapasztalat kapcsolódik össze, amely révén hatékonyan vihetők át a tudományos eredmények a gyakorlati mezőgazdaságba – fogalmazott a sajtó előtt Dr. Stündl László dékán, ugyanakkor a szerepek összemosódására is felhívta a figyelmet: a mai kor követelményeinek megfelelően az egyetemeknek is vállalkozóvá kell válni, a nagyobb gazdasági szereplők pedig komoly, nemzetközi szinten is helytálló K+F tevékenységgel rendelkeznek.

A Debreceni Egyetem (DE) és a KITE Zrt. csaknem 45 éve partner az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén, és számos mezőgazdasági konzorciumban is együttműködik a két intézmény. Ez a tanszék már a második oktatási platform lesz, amelynek a KITE Zrt. helyet biztosít, hisz a precíziós gazdálkodás oktatásában már 5 éve működnek együtt az egyetemmel. De a közös kutató munka eredményei azok a SMART kukorica hibridek is, amelyek egyre nagyobb sikert aratnak a termelők körében, és nem titkolt célja az együttműködésnek, hogy minél több, a DE MÉK-en végzett diák helyezkedjen el vállalatunknál – nyilatkozta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója

 

A jó szakember úgy kell, mint egy falat kenyér

Radócz László, a DE Növényvédelmi Intézetnek vezetője szerint a növényvédelem forradalmi változásokon megy keresztül. A szektort érintő Európai Uniós elképzelések, valamint a klímaváltozás kihívások elé állítják a szakmát.

Az Európai Unió tagállamai a következő két évtizedben a hagyományos, kémiai alapú mezőgazdasági növényvédő szerek felhasználását a felére tervezik csökkenteni. Ez a törekvés a növényvédő szerek előállítóit, forgalmazóit, továbbá a mezőgazdasági termelést integráló vállalkozásokat is komoly fejlesztésekre ösztönzik a növényvédelem, növénytáplálás területén. A fejlesztések keretében szinte teljesen megújul a védőszerek, peszticidek köre, valamint új növényvédelmi technológiák és eljárások jelennek meg. Ezek szakszerű és hatékony alkalmazására csak jól képzett szakemberek, növényvédő mérnökök, növényorvosok képesek, akik megfelelő biológiai alapismeretek birtokában képesek az új módszereket, készítményeket kellő hatékonysággal, jól időzítve, a környezetre, a felhasználóra és a fogyasztóra nézve biztonságosan használni – hangsúlyozta az intézetvezető.

Az együttműködés nyomán a KITE Zrt. nagyobb szerepet kap a növényorvos hallgatók képzésében is, a Növényvédelmi Intézete pedig a K+F+I fejlesztések területén fog együttműködni a gazdasági partnerével. Az együttműködés keretében további a szakmai továbbképzéseket és közös kutatásokat terveznek a felek a korszerű technológiák és készítmények alkalmazásával.

 

A precíziós növényvédelemben még sok feladat áll az agrárium előtt

Nemcsak a termelők, de a teljes társadalom érdeke a növényvédelem megújítása., hisz a következő évtizedben csakis a tudományos ismeretek felhasználásával és a szakemberek képzésével lehet az uniós kihívásoknak megfelelni. Előtérbe kerül például az előrejelzések tudományos módszertanának fejlődése, az új növényvédelmi technológiai eszközök bevezetése, valamint a precíziós növényvédelem is – fejtette ki Hadászi László, az KITE Zrt. innovációs főigazgatója, a kihelyezett tanszék leendő tanszékvezetője.

A Debreceni Egyetemen két képzési formában van lehetőség felsőfokú növényvédelmi képzettséget szerezni, a nappali tagozatos mesterszakos növényorvosi, valamint a levelező növényvédelmi szakmérnöki képzésben. A tervek szerint a növényvédelem területét beemelik a DE és a KITE Zrt. szakirányú továbbképzései közé is – hangzott el újságírói kérdésekre válaszul a nádudvari sajtótájékoztatón.