fbpx

Ahol két magyarországnyi területet foglal el a kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 30.

A brazil főtermésű kukorica már exportra kész, de a termés javát adó, másodvetésű safrinha sorsa továbbra is bizonytalan. A termelők mindenesetre történelmi rekordot állítottak be a vetésterületében, ami már nagyobb, mint két Magyarország.

 

brazil kukorica
Nagy az aszálykockázat (Forrás: agri-pulse.com)

 

A termés háromnegyede kérdőjeles

Továbbra sem optimálisak a kilátások a brazil kukorica számára. Az USDA legfrissebb jelentésében 94 millió tonnára mérsékelte a várható tengeri mennyiségét a 2021 márciustól 2022 februárig tartó időszakra. Ez 11 millió tonnás csökkenést jelent az áprilisi előrejelzéséhez képest. A változás oka a másodvetésű safrinha kukorica terméskilátásainak romlása.

Legutóbb két hete írtunk róla, hogy idén megkésve került földbe a mag, részben a szójaaratás csúszása, részben a száraz időjárás miatt. Ha az amerikai elemzők becslése bejön, akkor kevesebb lesz a futó szezonban betakarított kukorica, mint 2018-ban, amikor az aszály súlyosan korlátozta a potenciális termést. Az idei csökkenést tompítja, hogy időközben újabb területrekordot állított be az ország kukoricából: már csaknem 20 millió hektárt borít a növény. Egyetlen év alatt 7 százalékkal nőtt a termőterülete. Ennek oka nyilvánvalóan a kukorica elképesztően magas ára, így a gazdák az optimális vetésidőn túl is dolgoztak. A késés persze azzal a kockázattal jár, hogy a tenyészidőszak vége belecsúszik a száraz évszakba.

 

Magas ár, még nagyobb terület

A Kínába irányuló erős exporttevékenységen túl a hazai baromfi- és állattenyésztési ágazat is erős belső keresletet gerjeszt, valamint növekszik a bioetanolgyártás alapanyagigénye is. Mindez történelmi magasságokba hajtotta fel a kukorica árát Brazíliában, és ez 2021-ben várhatóan így is marad. Ez ösztönözni fogja a kukorica területének további növelését, így jövőre már 20,25 millió hektárral kalkulál az USDA Brazíliában, ami 116 millió tonna termést eredményezhet. A brazil kukoricaexport csúcsidőszaka júliustól októberig tart, vagyis most élénkül meg igazán.