fbpx

Csonttá száradt a talaj, égnek a növények

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 25.

Az árpa már biztosan megmenekült, és a cseresznyének is jobb a mostani, száraz idő, mint a tavalyi volt. Más kultúrákért azonban van mit aggódnunk ebben a hőségben.

 

Minden élőlény szenved

Kedden ilyen kukoricákat fotóztam Fejér megye északi határán. Még bírták a hőséget, de a felső levelek már „furulyázni” kezdtek. A nap égető sugarai elől igyekeznek elbújni a növények is: a kukorica összesodorja a párolgó felületet, a tök leereszti, de vannak fajok, amelyek ilyenkor egyszerűen megégnek.

 

kukorica hoseg
Furulyázni kezdő tábla Fejér megyében (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A talaj felső 20 centis rétege csonttá száradt a met.hu adatai szerint. Dunaújváros térségében a 20%-ot sem éri el a talaj nedvességtartalma. De 50 centis mélységben is a 30% a jellemző felvehető víztartalom. A sekélyen gyökerező növények az életükért küzdenek. Az elmúlt 90 napban a legnagyobb csapadékdeficitet Baranya megye halmozta fel: 107 mm-rel kevesebb eső hullott a sokévi átlagnál.

 

talajnedvesseg

csapadekanomalia

 

Az árpa megúszta

A kalászosok szemtermésében akkor okozhat gondot a tartós hőség, ha egy kései fajról/fajtáról vagy megkésett fenológiai fázisról van szó, amelyiket viaszérésben ért a 35 fokos meleg. A november végi vetések zöme még nem sárgul, ahogy a pelyvás gabonák (tönköly) sem. Az árpában azonban már nem tud kárt tenni a forróság, szép termés ígérkezik. A napraforgó közvetlenül a csillagbimbós állapot előtt áll. Egyelőre bírja a száraz időt. A kukoricaállományokban számolt hőösszegek 440 és 490 foknap között alakulnak, az átlaghoz képest 70 és 100 foknappal kevesebb. Vagyis az állományok még mindig nem tudták behozni a hűvös tavasz miatti fejlődésbeli lemaradást. (Olvassa el a várható termésről szóló cikkünket is: Utolsó számok aratás előtt.)

 

napraforgo csillagbimbo elott
Már látszanak a virágkezdemények (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Az érésben lévő cseresznyének és meggynek kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg. Most nem repednek meg a szemek az esőtől, nem települnek gombás fertőzések a termésre, mint tavaly.

 

Kicsi enyhülés

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a meleg, nyári idő. A kánikula péntektől mérséklődik, a legmelegebb órák hőmérséklete visszatér az ilyenkor szokásos 30 fok körüli értékre. Előfordulhatnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás (és jég) is kialakulhat, de országos áztató eső nem érkezik. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam.