fbpx

Utolsó számok aratás előtt

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 24.

Az európai termésbecslő rendszer, a MARS legfrissebb elemzése szerint az őszi vetésűekből még mindig kiváló termés ígérkezik, csak a tavasziak sorsa vált bizonytalanabbá. A magyar időjárás kedvezőtlenebbül alakult, mint a versenytársainknál, az elemzők mégsem pesszimisták. Kinek lesz igaza?

 

buza kez
Túl szép, hogy igaz legyen (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Épphogy elég csapadék

Európa középső sávjában idén május 1. és június 12. között az átlagosnál hidegebb és szárazabb volt az időjárás, míg az északi és déli területeken a sokévi értékektől melegebb körülmények voltak. (A meleghez a Baltikumban extrém mennyiségű csapadék is társult.) Júniusban erőteljes felmelegedés kezdődött, ami felgyorsította az őszi vetésű növények és a tavaszi gabonafélék fejlődését. Közép-Európában egészen az utóbbi hétig hűvös volt az idő, így a nyugat-európainál is kevesebb csapadékot könnyebben elviselték a növények. Középkelet-európai versenytársaink közül Romániában és Szlovákiában is elegendő eső hullott. Európa meghatározó termelőinél – Franciaországban, Németországban. Lengyelországban – is érkezett annyi eső, hogy most átlagos, illetve meglehetősen fejlett stádiumot mutassanak a növények.

 

Keleten túl sok volt a víz

Május végén bőséges eső hullott a Fekete-tenger déli régiójában. Ukrajna déli és keleti része két és félszer több csapadékot kapott, mint a sokéves átlag, az eső ráadásul erős hideggel párosult. A hűvös idő miatt a zivatarok és jégeső virágzásban érte a búzát, így nagy a valószínűsége a kalászfuzáriózisnak és a beltartalom romlásának. A korábban rekordtermést remélő gazdálkodók elkeseredtek. Az árpa érzékeny fenológiai fázisa még a csapadékhullám előtt véget ért, így ez a növény inkább profitált a nedvességből és most csúcshozamokat ígér. Oroszország délnyugati része szintén bőséges égi áldást kapott, 40-70 százalékkal többet, mint a sokéves átlag. Így az őszi búza termőkörzeteiben növekedtek a várakozások a termés mennyiségét illetően, viszont a sok csapadék rontotta a várható minőséget. A Volga vidéke ellenben túl meleg és száraz volt a tavaszi búza optimális vetéséhez, keléséhez, és a termelők azóta is közepesnek ítélik meg a lehetséges végeredményt.

 

hőösszeg eltérés

cspadék eltérés

 

Extrém hőség

Pillanatnyilag egy afrikai légtömeg forrósítja a levegőt Európa nagy részén, csak az atlanti sáv kivétel. Magyarország időjárása most leginkább a görögországihoz hasonlítható: június 19. és 25. között hét napból hat 30 fok feletti hőségnapnak ígérkezik. Nagyon meleg van Lengyelországban is, ahol 3-4 hőségnappal számolnak ezen a héten.

 

hőségnapok száma

 

Optimista becslés aratás előtt

Az elemzők szerint uniós szinten 5,6 százalékkal több búza teremhet egy hektáron, mint az elmúlt öt évben, ami 6 tonnás hozamot jelent. A repce uniós átlagban 3,23 tonnát teremhet, ez is 5,6 százalékkal lenne jobb a sokévinél. Az őszi árpából 4,9 százalékkal emelkedhetnek a hozamok (5,9 t/ha), míg a tavasziból 3,9 százalékkal (4,28 t/ha). A tritikálétól 4,18 t/ha-os átlagot várnak, ez 2,7 százalékkal lenne jobb a sokévinél. A kukoricatermés összeségében kicsivel az ötéves átlag felett várható (7,84 t/ha; +1,2%), de Magyarországon lejjebb korrigálták a várakozásokat a száraz és hideg tavasz miatt.

 

A magyar átlaghozamok így festenek az elemzők szerint:

  • Repce: 3,34 t/ha (8,2%-kal az ötéves átlag felett)
  • Búza: 5,67 t/ha (6,2%-kal az ötéves átlag felett)
  • Őszi árpa: 5,78 t/ha (+6,9%)
  • Tavaszi árpa: 4,21 t/ha (+3,6%)
  • Tritikálé: 4,14 t/ha (+3,5%)
  • Napraforgó: 2,97 t/ha (+1,5%)
  • Szója: 2,94 t/ha (+4,9%)
  • Kukorica: 8,29 t/ha (+2,1%)

Csakhogy a búza várható mennyiségére erősen negatív hatással van a mostani egyhetes, 30 fok feletti, sőt a 40 fokot közelítő hőség. Itt írtunk róla, hogy reális a veszélye annak, hogy „megszorul a szem”. Az 5,67 tonnás átlag minden idők rekordja lenne, amire nem sok remény van. A termelők a repcét illetően sem annyira optimisták, mint az elemzők, hiszen az őszi, gyenge kezdés után csoda lenne, ha a valaha mért második legjobb átlagot hozná a növény (a csúcsév 2016 volt 3,6 tonnával).

Időközben elkészült az Agrárkamara becslése is. A hazai szakemberek őszi búzából 846 ezer hektárról 5,82 t/ha (!) hozammal szűk 5 millió tonnás mennyiséget várnak. Őszi árpából 242 ezer hektárról 5,72 t/ha hozammal 1,38 millió tonnás, valamint repcéből 258 ezer hektárról 3 t/ha hozammal 776 ezer tonnás termést prognosztizálnak. Érdeklődve várjuk, kinek lesz igaza.

 

Ez a cikk is érdekelheti: Kezdődik: már jönnek az árcsökkentő, aratás előtti hírek.