fbpx

Lecsúsztak a kukoricavetés végéről

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 22.

Bulgáriában hasonlóan alakult az időjárás, mint nálunk. Az áprilisi hideg lelassította az őszi gabonák fejlődését, ezért egy-két héttel később kezdődhet az aratás. A kukorica is késve és kisebb területen került a földbe. Ennek hozamait most a sokéves átlag körülire becsülik az elemzők, de vélhetően jobb lesz a tavalyinál.

 

kukorica
Félmillió hektárnál kicsit több (fotó: Horizont Média)

 

Átlagosan 5,2 t/ha búza

Június elején a felmérések szerint a búza 1,164 millió hektárt foglal el Bulgáriában. A kedvező tavaszi időjárás következtében a gazdák optimisták az átlaghozamot illetően, 4,9–5,5 t/ha közé teszik a hektáronként várható mennyiséget (az uniós becslés 5 t/ha volt májusban). Az össztermést a feldolgozók 6,2 millió tonnára teszik. Az amerikai elemzők hektáronként 5,2 tonnával kalkulálnak, ami összesen 6,05 millió tonna búzát eredményezne. Az őszi és tavaszi árpa teljes területe 126 ezer hektár. Az előrejelzések szerint az átlaghozam (mind az őszi, mind a tavaszi árpa esetében) 4,7 t/ha lehet. A helyi termelők becslései alapján 530–590 ezer tonna lehet az össztermés, az USDA elemzői a magasabb érték mellett tették le a voksukat.

 

Kevesebb lett a kukorica

A kukorica vetésterülete 13,6 százalékkal kisebb, mint tavaly volt., ami az időjárás és megcsúszott vetések számlájára írható. A szemes termény ára ugyanis májusban 40 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, így a gazdák a szívük szerint sokkal több tengerit vetettek volna. Az amerikai elemzők úgy látják, mindössze 550 ezer hektárt sikerült bevetni kukoricával idén. A talaj vízkészlete most jobb, mint 2020-ban volt, így a helyi becslések szerint 7 t/ha-os átlagokkal 3,85 millió tonnás össztermést érhet el idén Bulgária. Az amerikaik szerint ez túlzó várakozás, az átlaghozam szerintük csak 6,5 tonna lesz, az össztermés pedig 3,6 millió tonna.

 

Ez a cikk is érdekelheti a hazai helyzetről: Fontos növények területe feleződött egy év alatt.