fbpx

Sok lesz a napraforgó, nem elég a repce

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 15.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összegezte az olajnövények piacáról szóló híreket. A friss hírek is megerősítik május 28-án írt cikkünk lényegét: ami drága, azt el kell adni. Főként, ha a terméskilátások mást mondanak, mint amit a tőzsde sugall.

 

napraforgo
Még kicsi, de gyorsan összeszedi magát (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Szójabab: bővülő kínálat és készlet

Az USA agrárminisztériumának (USDA) májusi projekciója szerint az előző szezonhoz képest 6 százalékkal nagyobb, 386 millió tonna lehet a világ szójababtermése a 2021/2022. gazdasági évben, amely Brazíliában, Argentínában és az USA-ban egyaránt emelkedhet. A várható felhasználás (332 millió tonna) 54 millió tonnával múlhatja alul a kibocsátást, így 91 millió tonna (+5 százalék) szójabab maradhat a tárolókban a szezon végére – áll a NAIK AKI olajnövénypiaci jelentésében.

Az Európai Unióban a Tallage előrejelzése szerint a növény által elfoglalt terület 960 ezer hektár lehet az idén: Olaszországban (+8 százalék), Romániában (+15 százalék) és Németországban (+33 százalék) nőhet, miközben Franciaországban nyolc év után először csökkenhet (–5 százalék). Magyarországon 51 ezer hektáron vetettek a gazdák szóját, visszasüllyedtünk a 2015 előtti termelési szintre.

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára (minőségi kategóriák összesen) 215,1 ezer forint/tonna (+70 százalék) volt május utolsó hetében. A full-fat szóját az előző évinél 7 százalékkal magasabb, 182,6 ezer forint/tonna (+29 százalék) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor.

 

Repce: a több termés is kevés

Az USDA májusi előrevetítése szerint a repcemag és a canola globális termelése 2,5 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit, 73,2 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, főként Kanadában (+8 százalék) emelkedhet, de az Európai Unióban és Kínában is több termény kerülhet a tárolókba. (Románia több repcét termelhet idén, mint Magyarország.) A Tallage tájékoztatása szerint a májusi csapadék és a hőmérséklet emelkedése miatt összességében jók a terméskilátások az Európai Unióban, ezért az egy hónappal korábbihoz képest enyhén felfelé módosították a várható termésre vonatkozó előrejelzést. A megtermelt európai mennyiség 259 ezer tonnával maradhat el a 73,4 millió tonnára jelzett felhasználástól, így a zárókészlet 5,5 millió tonnára (–5 százalék) szűkülhet a szezon végére.

Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 164,2 ezer forint/tonna volt május harmadik hetében, az egy évvel korábbit 28 százalékkal haladta meg. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag augusztusi jegyzése május 24. óta 539–502 euró/tonna között alakult, lefelé tendált, most éppen 504,5 eurót ér egy tonna mag.

 

Napraforgómag: sok lesz belőle

Az USDA adatai szerint a napraforgómag globális termése 10 százalékkal több, 55 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, legnagyobb mértékben Ukrajnában (+18 százalék) emelkedhet. A várható felhasználás (sajtolás és egyéb célú) 54 millió tonnára tehető. Az Európai Unióban a napraforgómag vetése a kukoricához és a szójababhoz hasonlóan lassabb volt a tavaszi időjárás miatt. A talajok vízkészlete azonban a májusi esők hatására feltöltődött, így kedvező feltételek mellett indulhat meg a növények fejlődése. Az EU-ban 4,4 millió hektárról (+2 százalék) 9,9 millió tonna (+14 százalék) napraforgómagot takaríthatnak be a gazdák az idén. (A román napraforgómag-export 39 százalékkal bővülhet a betakarítást követően.) Magyarországon 626,5 ezer hektáron vetettek napraforgómagot a gazdák.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavas napraforgómagot (HO) tonnánként 152,9 ezer forintért, a linolsavas napraforgómagot (LO) 186,3 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők május utolsó hetében. A Budapesti Értéktőzsdén a linolsavas napraforgómag októberi tőzsdei elszámolóára 167,5, a novemberi 168, a decemberi 168,5 ezer forint/tonnáig csökkent május 25. és június 4. között.