fbpx

Hároméves AKG-t hirdetnek ősszel, változnak az előírások

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 15.

Az Agrárminisztérium ősszel új agrár-környezetgazdálkodási felhívás (AKG) meghirdetését tervezi egy 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal. Az előírásrendszer kissé módosul, mivel 2025-től az AKG néhány elemét át kell emelni az egyes pillérbe, az új „zöldítés” elvárásai közé. Utóbbit egy ideig eco-scheme-ként emlegettük, végleges magyar neve agrár-ökológiai alapprogram (AÖP) lett. A földhasználati előírások sokkal életszerűbbek lesznek.

 

kis parcella tabla biodiverzitas
Az új AKG-nek már a 2025-ben induló alaptámogatásokkal i összhangban kell lennie (fotó: Horizont Média)

 

Az Agrárkamara honlapján megjelent tájékoztatás szerint az új AKG a tavaly meghosszabbított programot fogja követni, mivel az 2021. december 31-én lezárul. Az Agrárminisztérium célja, hogy minél több gazdálkodó tudjon részt venni az új programban, és növekedjen a bevont területek aránya – mondta az államtitkár. Az új AKG-t a tervek szerint 2021 őszén megemelt egységköltségekkel, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal hirdetik meg. Ezt 2025-től egy új – már a következő költségvetési ciklus szabályrendszere szerinti – felhívás követné.

 

Néhány korábbi AKG-vállalás a területalapú része lesz

A tervezett kiírásban az előírások korábbi rendszere várhatóan megmarad, de az uniós elvárások miatt számítani lehet egyes előírások módosítására. A forgatás nélküli művelés, illetve a talajkondicionálók, növénykondicionálók és mikrobiológiai készítmények használata 2023-tól várhatóan az agrár-ökológiai alapprogram (AÖP) előírásai között jelennek meg (ez lesz a „zöldítés” az egyes pillérben), így már a hároméves AKG előírásrendszeréből is kikerülnek.( Legutóbb januárban írtunk róla, hogy milyen elemek jöhetnek szóba a területalapú „zöld” komponensben: Eco-scheme-lista: ebből a menüből kell majd tovább zöldíteni!)

A vetésszerkezeti előírások teljesítésével kapcsolatosan a minisztérium olyan megoldás kialakításán dolgozik, ami biztosítja, hogy az előírások teljesítése a kisebb területen gazdálkodók számára se jelenthessen indokolatlan nehézséget.

 

Nem baj, ha közben lejár egy földbérlet

A pályázat a tervek szerint lehetővé teszi a támogatási kérelem benyújtását akkor is, ha a gazdálkodó nem rendelkezik folyamatos, hároméves, jogszerű földhasználattal. Ha a hároméves kötelezettségvállalási időszak alatt lejárna a földhasználata és azt nem tudná meghosszabbítani, akkor szankció nélkül kivonhatná az adott területet a támogatási programból. Mivel a Vidékfejlesztési Program módosítása még folyamatban van, részletszabályok még módosulhatnak. A végleges szabályok közzététele és a pályázati felhívás megjelenése 2021 őszén várható.