fbpx

Novemberben már csak 205 eurót érhet a kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 14.

Egy átmeneti, erőteljes növekedést követően a korábban becsült szintre zuhant vissza a kukorica várható piaci ára. Az járt jól, aki május elején eladta a termés felét.

 

kukorica
Még nem tudjuk, aszályos vagy esős lesz-e a nyár, de a májusi árcsúcsot nehéz újra elérni (Fotó: Horizont Média)

 

Globálisan 5 százalékkal több

Az USDA májusi jelentésében 1190 millió tonnára jelzi a világ kukoricatermését a 2021/2022. gazdasági évben, ez 5 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit. A termelés Ukrajnában (+24 százalék) és Brazíliában növekedhet legnagyobb mértékben (utóbbi a legfrissebb becslés szerint nem éri el a tavalyi termelési szintet). Emellett az USA-ban, Argentínában, Kínában, az Európai Unióban és Oroszországban is több termény kerülhet a tárolókba. A várható globális felhasználás 9 millió tonnával maradhat el (1181 millió tonna) a kibocsátástól, így a készletek 292 millió tonnára (+3 százalék) bővülhetnek a 2021/2022. évi szezon végére.

 

A románok nagyon belehúztak

Az Európai Unióban az április végi, május eleji időjárás kedvezőtlen volt, lassította a kukorica vetését és fejlődését. Ennek ellenére a növény termőterületére vonatkozó előrevetítés nem módosult az egy hónappal korábbihoz képest (8,8 millió hektár), a termény magas ára ösztönözte a vetést. Az esőzések és a hőmérséklet emelkedése várhatóan elősegíti a kukorica fejlődését az elkövetkező hetekben. Amennyiben a várakozások realizálódnak 2021 őszén az egy évvel korábbit 3 százalékkal meghaladó, 65,2 millió tonna szemtermés betakarítására kerülhet sor (Tallage). (Románia idén 31 százalékkal növelheti a kukoricaexportot.)

 

Magyarországi kilátások

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 995 ezer hektárt foglal el a szemes kukorica területe idén. Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 82,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott az ótermésű takarmánykukorica május utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 74 százalékkal múlta felül. A termény távolabbi határidőkre szóló hazai jegyzése szerint a november–decemberi ár 65 ezer forint lehet tonnánként. A párizsi árutőzsdén ugyanekkor 205 euróig esett a kukorica határidős ára, ami magyar telephelyre átszámítva a mostani árfolyam mellett nagyjából 60-62 ezer forintot jelent. Ez megegyezik azzal az árszinttel, amit már március végén mutatott a piac. És egyébként egybeesik a búza várható árával is. A hazai gazdák a kukoricatermés egy részét ilyenkor már le szokták kötni. A legjobb üzletet az csinálta, aki április végén, május elején lépett, hiszen ekkor egy erőteljes, átmeneti drágulás következett be a piacon. Azóta ismét a korábban becsült szintre esett az ár.

 

kukorica ára