Új mérföldkő a Syngenta hazai repcenemesítésében – SY Glorietta

Örömmel osztjuk meg Önökkel azt az újdonságot, hogy a Syngenta portfóliójába olyan hibrid kerül be és válik elérhetővé az idei évben a mezőgazdasági termelők számára, amely új szintet képvisel a hazai repcekínálatban.

 


SY Glorietta – kitűnő alkalmazkodó képesség

 

Nemesítőink folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hazai körülményekhez leginkább alkalmazkodó hibrideket nemesítsenek ki, mivel a repcetermesztésben állandósulni látszanak a kihívások. Az utóbbi évek időjárása például rendre szélsőséges képet mutat, elég csak az idei, kezdetben száraz tavaszra és a rendkívül hektikus nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozásokra gondolni. A Syngenta nemesítőinek célja, hogy olyan hibrideket fejlesszenek ki termelőinknek, melyek a magas terméspotenciálon túl rendkívüli termésstabilitással is bírnak. A hazai repcenemesítő hálózatunk 2019-ben átalakult, melynek köszönhetően lehetőségünk nyílik sokkal korábbi stádiumban, hazai körülmények között tesztelni a jövő hibridjeit. Ennek eredményeként az elkövetkezendő években repcekínálatunk folyamatosan frissül, olyan hibridekkel, melyek kifejezetten a magyar klimatikus viszonyokra és termelőink igényeire épülnek.

Ismerjék meg és próbálják ki az idei évben bevezetésre kerülő új SY Glorietta hibridünket, mely már e kritériumoknak megfelelve kerül köztermesztésbe.

 

 

Az új mérföldkő

Az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodó képességének köszönhetően az időjárási kihívásokra rendkívül jól reagál, így országszerte versenyképesen termeszthető. Új hibridünk nemcsak Európa-szerte, de Magyarországon is kimagasló terméseredményeket ért el (1. ábra).

 


1. ábra. Az SY Glorietta kimagasló terméspotenciálja

 

Éréscsoportja és kezdeti fejlődése okán korai vetésre is alkalmas, hidegtűrése kiváló, ami szintén fontos szempont lehet a választás során. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi, aminek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Középérésű, magas állományt nevelő hibrid, mely jó szárszilárdsága okán kiemelkedő állóképességgel rendelkezik. Az SY Glorietta hibridet kiemelkedő betegség-ellenállóság jellemzi a fóma- és szklerotínia betegségekkel szemben. Emellett tarlórépa-sárgaság vírus (TuYV) elleni rezisztenciával is rendelkezik. További erénye a kiemelkedően látványos nitrogénreakció és -hasznosulás a piacvezető versenytársakkal szemben. Termesztésével még akkor is jó termésre lehet számítani, ha a talajban a nitrogén feltáródása nem a legoptimálisabb. Azoknak a repcetermelőinknek ajánljuk, akiknek fontos a kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás, valamint a jó télállóság és a repce fő betegségeivel szembeni tolerancia.

 

Az SY Glorietta jellemzői:

 

Új hibridjeink mellett az aktuális hibridválasztékunkról tájékozódjon a honlapunkon.

www.syngenta.hu

 

SZERZŐ: DR. SZŰCS PÉTER SZÁNTÓFÖLDI TECHNOLÓGIA SZAKÉRTŐ • SYNGENTA KFT.

agrár alkalmazkodóképesség betegség-ellenállóság hibrid mezőgazdaság nemesítés olajtartalom repce SY Glorietta syngenta szárszilárdság télállóság terméseredmény terméspotenciál