fbpx

Meleg már van, most csapadék nincs

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 12.

8-10 napon át semmi esély komoly esőre, viszont egyre melegebb az idő. Az eper- és cseresznyetermelők örülnek, a szántóföldön viszont hiányzik egy több napos, nagy csapadékhullám. 

 

napraforgó
A meleg már megvan, most a csapadék hiányzik (fotó: Horizont Média)

 

Egyre nagyobb szárazság

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára, ugyanakkor az érésben lévő cseresznye és szamóca örül a száraz és napos időnek. Idén Medárd napján sehol nem esett az országban, ebből pedig hosszabb száraz periódusra következtethetünk a folytatásra nézve. A számítások szerint sem várható a következő 8-10 nap során jelentősebb csapadék.

 

talajnedvesség
Szomjazik az Alföld (forrás: met.hu)

 

Meleg, nyári időjárás

A következő egy hét során folytatódik a jellemzően napos, gomolyfelhős időjárás. Az északias szél vasárnap lesz a legerősebb, helyenként viharossá is fokozódik, de még hétfőn is nagy területen várhatók erős széllökések. Záporok, zivatarok csak elszórtan, kevés helyen fordulnak majd elő. Összességében a jövő hét közepéig területi átlagban 2 mm alatt várható a csapadékösszeg, csak kisebb foltokban hullhat olyan eső, ami ezt meghaladja. Folytatódik tehát a talajok nedvességvesztése, főként az Alföldön csökkenhet egyre nagyobb területen a kritikus szint alá, és páratartalom, tartós nedvesség sem lesz a leveleken. A hőmérséklet vasárnapra 23-26 fokig esik vissza, a jövő hét közepén aztán erős melegedés kezdődik, 30 fok fölé emelkedhet a csúcshőmérséklet. A kukoricatermesztésben használt hőösszeg értékei intenzíven emelkednek majd, a jövő hét végére már nagy területen lesz 400 foknap fölött.

 

Lásd még a témában: Repce: küzdelmes start után itt a gyönyörű végjáték.