fbpx

Kezdődik: már jönnek az árcsökkentő, aratás előtti hírek

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 12.

Az új szezon akár rekord búzatermést is hozhat – szólnak az első trendfordító hírek. Nem régen még arról beszéltek az elemzők, hogy rosszak voltak a vetési körülmények és túl száraz a tavasz. Most úgy tűnik, a búzának mindez meg sem kottyant.

 

búza
(fotó: Gönczi Krisztina)

 

9 éves mélypont jöhet a hazai mennyiségben

Való igaz, hogy a búzát sokkal kevésbé viselte meg az időjárás, mint az árpát, a hazai állomány is szebb képet mutat, mint amit decemberben vagy akár márciusban láttunk. Más kérdés, hogy egy rossz rajt után kicsi az esélye a csúcsdöntésnek. A MezőHír a gazdák körében érdeklődve úgy érzékeli, hogy a tavalyihoz hasonló lehet az idei országos átlag (5,3-5,4 t/ha), de a mostani kisebb termőterület miatt nem lesz meg az 5 millió tonnás össztermés, inkább 4,8-4,9 millió tonnára van kilátás. 2012 óta nem fordult elő, hogy 5 millió tonna alatt teljesítsen az ország búzából.

 

A termésátlag várakozáson felüli

Hazánk persze kis pont a térképen, de az indulás a nagy búzatermelő régiókban sem volt zökkenőmentes. Azóta viszont sokat segített az időjárás, így Európában, Kanadában, Oroszországban, Ukrajnában és Ausztráliában is javultak a terméskilátások. Az európai terméselőrejelző rendszer szerint idén a közösségben az ötéves termésátlagot 4 százalékkal múlhatja felül a búza hektáronkénti mennyisége. Az oroszok pedig egészen megtáltosodtak a piaci árakat látva, és egészen mostanáig vetették a tavaszi búzát. Tegnapig a vetési tervek 102%-át teljesítették, ami egészen rendkívüli, főként, hogy egy hónapja még csak a tervek harmadánál jártak. Most már az a kérdés, hogy a tenyészidőszak hátralevő része a kegyeibe fogadja-e a későn elvetett magot. Egy biztos, az őszi vetések csapnivalóan indultak náluk (is).

 

Árprognózis

Mivel eddig mindenhol időben megérkeztek az esők, így az elemzők emelték a várható hozamokat. Ez persze a termény árának eséséhez vezetett. A párizsi MATIF-on a szeptemberi szállítású búzával 212,5 eurós áron kereskedtek. Az esést persze azonnal visszakorrigálás is követte (213 euróra). Ez persze megint fordulhat egyet, ha az USDA a júniusi jelentésben a várakozásoknak megfelelően növeli a világ búzakészleteit. Vagy csökkenti. Egy biztos: a magyar gazdálkodók többsége ilyenkor nem a búzaárakra figyel. Sokkal jobban érdekli az olajosok ármozgása, ezekből a termés egy részét fél évre előre is lefixálja. Pedig nem ártana résen lenni. Az óbúzát még el lehetett adni 68-70 ezer forintért, az újat viszont már csak 60-63 ezerért akarják megvenni a kereskedők. És ezen még a forint erősödése is ronthat, ha úgy fordul a kocka. Lapunk március 19-én figyelmeztetett először arra, hogy a búzát ideje lekötni, mert reálisan nem várható magasabb ár 60-63 ezer forintnál.