fbpx

Miért éri meg az üvegház-beruházás?

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 június 09.

A magyar agrárium fejlesztésének szempontjából kulcsfontosságúak az üvegházi beruházások, mert a nagy mennyiségben friss fogyasztásra szánt zöldségeket főleg hajtatott felületen állítják elő.

 

Takarékbank logó

 

A pandémia megmutatta, hogy a globális kereskedelem sérülékenysége hatással van az egyes országok ellátási folyamataira, ezért fontos, hogy a környezeti adottságokat kihasználva erősödjön a hazai zöldséghajtató ágazat, és minél kevésbé legyen kitéve az importnak és a dömpingnek. Az üvegházakban nagy mennyiségű, homogén minőségű árualapot biztosít a termelés, az adottságok kiválóak, a projektek jól tervezhetők. Az üvegházi beruházás előnyeit a paradicsom példáján érdemes megvizsgálni, ugyanis a friss piacra szánt termék előállítása szinte kizárólag termesztőberendezésben történik. Ez lehet hagyományos vagy blokkrendszerű fóliaház, illetve üvegház.

 

Takarékban Agrárcentrum
Forrás: Dorogi, 2020 alapján. Takarékbank Agrárcentrum-szerkesztés

 

A Takarékbank Agrárcentrum finanszírozói tapasztalatai, illetve a szakcikkek, tanulmányok (például a FruitVeB elemzései) alapján egy korszerű üvegház beruházási költsége 400–600 millió forint hektáronként, attól függően, hogy a terület milyen adottságokkal rendelkezik, kell-e termálkutat fúrni, mennyi post harvest létesítmény épül, illetve mekkora az üzemméret. Az üvegház beruházási költsége a blokkrendszerű fóliaháznál mintegy 60 százalékkal, a fóliasátornál körülbelül 300 százalékkal nagyobb. Az elérhető naturális hozamokban az üvegház előnye a blokkrendszerű fóliaháznál 20–25 százalékkal, a hagyományos fóliasátornál 60 százalékkal jobb. A hagyományos fólia árbevétel-arányos jövedelmezősége 10-12 százalék körül alakul, a modern fóliaházban 25–26 százalék, korszerű üvegházban 27–30 százalék.

 

üvegház Takarékbank Agrárcentrum

 

Akkor miért éri meg az üvegház?

A kulcsszó a jövedelemtömeg, illetve ebből következően a beruházás megtérülése. A blokkrendszerű fólia és az üvegház jövedelmezősége közel azonos szintű, viszont van egy fontos különbség: egységnyi területre vetítve, tehát az abszolút nyereségtömeg tekintetében, az üvegház eredménye 30–35 százalékkal magasabb. Ezentúl minél modernebb technológiával dolgozunk, annál jobb az élőmunka hatékonysága, ami egy olyan munkaerő-igényes ágazatban, mint a kertészet, fontos tényező.

50 százalékos támogatásintenzitás mellett egy korszerű üvegház-beruházás körülbelül hét év alatt térül meg, szemben a fólia 8-9 évével. Érdemes figyelembe venni a gazdálkodás kockázati tényezőit is: az üvegházi termesztés 15–20 százalékos hozamcsökkenést még elbír anélkül, hogy veszteséges lenne a termelés, szemben a hagyományos fóliaházzal, ahol az outputárak 7–10 százalékos csökkenése már veszteséget hoz.

Forrás: Dorogi, 2020 alapján. Takarékbank Agrárcentrum-szerkesztés

 

A Takarékbank a Vidékfejlesztési Program pályázati nyertesei számára fejlesztett, NHP Hajrá!-val is kombinálható VP Komplex termékcsaládot ajánlja a beruházásokhoz szükséges önerő kiegészítéséhez, a pályázati támogatás előfinanszírozásához, továbbá a termelési volumen növekedéséhez szükséges többlet forgóeszköz biztosításához. A hiteligénylés az Agrárcentrumokban már a Vidékfejlesztési Program beruházási támogatására benyújtott és az Irányító Hatóság által befogadott, visszaigazolt pályázattal is megkezdhető.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek. A Takarékbank-kölcsön(ök) részletes feltételei megtalálhatóak a bankfiókokban és a www.takarekbank.hu oldalon.

 

SZERZŐ: HÉJJA CSABA
TAKARÉKBANK AGRÁRCENTRUM

Takarékbank