fbpx

Fontos, erdészeket érintő változások

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 08.

Az elmúlt napokban több olyan változás is történt, ami egyszerűbbé, könnyebbé teszi az erdőgazdák életét. Itt az összefoglalójuk.

 

erdogazdalkodas
Egyszerűbbé vált a szabályozás (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Erdővédelmi bírság

A tavaly nyáron megújult erdőtörvény további kozmetikázásokon esett át, és megjelent a hozzákapcsolódó bírságtételeket meghatározó végrehajtási rendelet is. A továbbiakban a következő szankciók alkalmazhatók a törvény betartatása érdekében: tevékenységektől való eltiltás és erdővédelmi bírság. Utóbbit az alábbi esetkörökben lehet kiszabni:

  • az erdő biológiai sokféleségének vagy az erdő rendeltetésének veszélyeztetése;
  • fakitermelésre, illetve az erdei haszonvételek gyakorlására vonatkozó jogszabály, kötelezettség megszegése;
  • az erdő felújítására vonatkozó határidők megszegése;
  • az előírt engedélyeztetési, bejelentési vagy tulajdonosi hozzájárulás beszerzési kötelezettség elmulasztása, valamint a tevékenység engedélyben vagy bejelentésben foglaltaktól eltérő végrehajtása;
  • az erdő igénybevételére vonatkozó szabályok megszegése;
  • a vadászható vadfajok által az erdő felújulásának veszélybe kerülése;
  • faanyag-kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységgel kapcsolatos előírás, illetve az erdészeti hatóság zárlati intézkedést elrendelő döntésének megszegése.

Az eddigi 52 helyett 20 bírságolással sújtható jogsértési esetet (tényállást) tartalmaz a törvény. Az erdővédelmi bírság összegét az erdészeti hatóság majd minden esetben (meghatározott összeghatárok között) egyedileg határozhatja meg. Az egyes bírságtételek csökkentek, és az egy ügyben kiszabható bírság összege maximálásra került. Néhány eset kivételével a bírságolást figyelmeztetés előzi meg. Korlátlan mérlegelési lehetőséget kapott az erdészeti hatóság abban az esetben, ha a fakitermelést az erdőgazdálkodó jogszerűtlenül, de az erdőtervi lehetőségekkel összhangban hajtotta végre.

 

Erdőkezelés

Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló salátatörvény 2021. évi LX. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben is módosírtásokat tett. Eszerint 2021. június 5-től alkalmazhatóbbá válik az erdőkezelésre vonatkozó szabályozás is. Erdőkezelési díj alatt csak az erdőkezelői közreműködés díját kell érteni, az erdőkezelő által elvégzett vagy alvállalkozókkal elvégeztetett szokványos erdőgazdálkodási tevékenységek költségei külön tételt képeznek az elszámolásban. Ha az adott tárgyidőszakban az erdőkezelő által végzett erdőgazdálkodási tevékenység pozitív egyenleggel zárul, akkor ezt az összeget tulajdonosi jövedelemként kifizeti a tulajdonos részére, ha pedig a tárgyidőszakban a költségek meghaladják a bevételeket, akkor a különbözetet a tulajdonos biztosítja az erdőkezelő részére. Egyik pénzmozgás sem minősül szolgáltatás számlázandó ellenértékének. A felesleges pénzmozgások elkerülése érdekében a felek úgy is megállapodhatnak, hogy a bevételekből előre láthatóan nem fedezhető erdőgazdálkodási költség összegét az erdőkezelő visszatartja a tulajdonosi jövedelemből, valamint az elszámolási időszakot egy évnél hosszabb időszakként is meghatározhatják.

 

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került erdőgazdálkodók is felvehessék a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. Egész pontosan azok vehetik fel a hitelt, akiknek a 2020. évi árbevételük minimum 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint a 2019. évi, de nem haladta meg a 100 millió forintot, továbbá az átlagos állományi létszámuk nem volt nagyobb 25-nél. A gyorskölcsön nulla százalékos kamatozással, 100 százalékos előleggel, fix 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető MFB Pontokon. Az összesen 100 milliárd forintos hitelkeretből a vállalkozások 1 millió és 10 millió forint közötti összeget igényelhetnek bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáshoz szükséges készletek finanszírozására.

 

Pályázatok is nyitva állnak az erdészetek részére, ezek itt érhetőek el.