fbpx

Kevés az ökofajtateszt, több információt kérnek a gazdák

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 05.

A nagy nemesítőházak nem érdekeltek abban, hogy a kis területet elfoglaló ökológiai gazdaságok termelési körülményeire is teszteljék az egyes fajtákat. Így bár nincs hiány olyan búzákból, amelyek tökéletesen helyt állnak a biogazdaságokban is, a termelőknek kevés információjuk van arról, hogy melyek ezek, és milyen eltérésekkel teljesítenek az egyes régiókban extenzív termelési körülmények között.

 

Búza
Biogazdaságba való, vagy sem? (fotó: Horizont Média)

 

Van tudás, de az nem közkincs

A brit ökogazdák is arra panaszkodnak, hogy csak az intenzív rendszerekben, sok inputtal tesztelt fajták közül válogathatnak, vagy importálniuk kell biogazdaságokba ajánlott fajtákat, másképpen nem jutnak megfelelő vetőmaghoz. Ezért most egy új csoport célul tűzte ki, hogy változtasson ezen és ökológiai rendszerekben tesztelje a lehetséges genetikákat. A helyiek úgy vélik, eleget vártak a nemesítőházakra, ideje, hogy a saját kezükbe vegyék a terepi munkát. A kezdeményezés a tudásmegosztással ad többet hozzá ahhoz a mai is létező gyakorlathoz, hogy mindenki először egy kisebb parcellán teszteli az ismeretlen genetikát, és csak siker esetén veti el nagyobb területre. A tapasztalatokat azonban kevéssé osztják meg egymással a gazdák, ahogy többnyire elmarad a termelés pontos körülményeinek dokumentálása is. Most egy lelkes csapat vállalta a hiányosságok pótlását és a tapasztalatok nyilvánossá tételét Nagy-Britanniában.

 

Magyar törekvések

Hazánkban néhány éve az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) vállalta fel, hogy szakmai szervezetként teszteket végez ökofajtákkal. Pillanatnyilag kisparcellás és on-farm kísérletek is folynak 4-8 termelőnél és az ÖMKi kísérleti területén. Nemcsak búzákat tesztelnek a kutatók, egy tucatnyi témában – a talajtakarástól kezdve a tápanyag-gazdálkodáson és állattenyésztésen át a méhészeti kérdésekig – keresik a válaszokat a leghatékonyabb ökorendszerekre.

Az ÖMKi lehetőségei azonban eltörpülnek a Vetőmagszövetség tesztelési potenciálja mellett. Ezért tavaly elindult az első olyan nagyszabású fajtakísérlet, amiben hét helyszínen (Debrecen, Karcag, Kiszombor, Martonvásár, Szár, Szemely és Fertőd) több mint 20 fajtát tesztelnek a szövetségen belül létrejött Ökológiai Vetőmag Munkacsoport szakemberei. A négyismétléses (minden fajta minden helyszínen négy parcellában elvetve) kísérletben többek között a fajták télállóságát, gyomelnyomó- és betegségekkel szembeni ellenálló képességét, hozamát és beltartalmi értékeit, valamint több év átlagában ezek stabilitását vizsgálják. A tervek szerint más növényfajokkal is bővülni fog a kísérlet.