fbpx

Sokat nőtt a borok exportára, ki is ürültek a pincék

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 02.

Nagyon jó a borok külpiaci értékesíthetősége, tavaly óta is emelkedni tudott az áruk. A kivihető mennyiség azonban harmadával csökkent. Ez egyben azt is jelenti, hogy a borászatok tűkön ülve fogják várni az idei szüretet.

 

Szőlő virágzás
Virágzás előtt – idén nem lesz zöldszüret (fotó: Horizont Média)

Most jobban fizet a külföldi piac

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt borok értékesítési ára csaknem 6 százalékkal 23,2 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021. január–április között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára csaknem 15 százalékkal 21,1 ezer forintra nőtt, míg a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal 26,5 ezer forintra csökkent. A belföldön termelt és külföldön értékesített borok ára csaknem 24 százalékkal 27,2 ezer forint/hektoliterre emelkedett 2021 első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára 17 százalékkal 23,6 ezer forintra nőtt, míg a vörös- és rozéborok 31 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 27,1 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban.

A tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 8 százalékkal 95,7 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021. január–áprilisban, az egri boroké nem változott lényegesen, 45,5 ezer forint volt, a villányi boroké csaknem 9 százalékkal 68 ezer forintra nőtt. Külföldre a tokajit csaknem 4 százalékkal drágábban lehetett eladni, 61,4 forintért hektoliterenként, viszont jóval nyomottabb áron, mint belföldre. Fordított volt a helyzet az egri vörös- és rozéborok esetében, ahol az átlagár 10 százalékkal 53,2 ezer forintra nőtt, messze meghaladva a belföldi árszintet.

Kiürültek a pincék

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2021 január–február időszakában. A borexport mennyiségben 31 százalékkal 135,7 ezer hektoliterre, értékben 10 százalékkal 2,1 milliárd forintra mérséklődött. (Kevesebb szőlő termett, mint a megelőző évben.) A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (66 százalék) a lédig borok tették ki. Magyarország borimportja 2021 január–február időszakában 7,8 ezer hektoliterre csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amelynek 98 százaléka palackos kiszerelésű volt.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina