fbpx

Extrém hideg tavasz után is szép aratásra készül Európa

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 27.

Áprilishoz képest sokat javultak a terméskilátások Európában, de még nem tudni, milyen lesz az időjárás az aratás előtt. Pillanatnyilag csupa szépet várunk az őszi vetésűek betakarítási eredményeitől.

 

buza viragzik
Pécs mellett már virágoznak a búzatáblák (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Brutális hideg volt

A tavasz Európa nagy részén jóval hidegebb volt, mint a sokéves átlag. A hideg Franciaországban helyenként szárazsággal párosult, Oroszországban viszont esővel érkezett. Romániában a csapadék hiánya vetette vissza a növények fejlődését. A hosszabb távú előrejelzés szerint viszont június 7-től tényleg itt a nyár, 25-30 fokos csúcshőmérsékletekre lehet készülni. A most megázott földekkel együtt ez szép befejezést ígér, hacsak nem fordul esősre, viharosra az időjárás a betakarítás előtt. A repce nagyon hirtelen nyúlt meg, ki tudja, mekkora szelet bír ki a szára, és drukkolnunk kell azért is, hogy a búza virágzása idején, az utolsó fungicides kezeléshez jól járható legyen a föld (Pécs környékén már javában virágoznak a táblák.)

 

időjárási anomáliák

 

Heterogén állományok

Európa NDVI-térképe szerint a növények fejlettsége az elmúlt 10 év átlagához viszonyítva különösen Csehországban és Bulgáriában elmaradott, de Magyarországon és Franciaországban is számos területen gyenge. A lengyelek és a románok azonban örülhetnek a jobb kondíciójú növényeknek, és végre a németeket sem sújtja aszály. Az oroszok nagy lemaradásban voltak a tavaszi vetésekkel, ami esetükben a búza várható mennyiségére is kihat. A tavaszi búza kétharmada, ami a teljes orosz búzatermés 30 százalékát teszi ki, május 13-án még nem volt elvetve.

 

növények fejletsége

 

Az átlagosnál jobb termés

Az európai előrejelzések szerint sokat javultak a terméskilátások az utóbbi hetekben, a MARS legfrissebb jelentése szerint szinte minden terményből több lehet az ötéves átlagnál, csak a napraforgó hozamát becsülik 3 százalékkal kisebbnek, mivel a vetése nagyon kicsúszott az optimális időszakból. A szóját pillanatnyilag még mindig 3 tonnás átlaggal számolják, ami a rekord nagyságú európai vetésterületet figyelembe véve kiugró termésmennyiséget jelentene ősszel. A leghamarabb betakarításra kerülő repce esetében 5 százalékkal haladják meg a hozamvárakozások az elmúlt 5 év számait, 3,2 tonnás lehet az összeeurópai átlag. Csaknem 5 százalékos hozamnövekedést jósolnak az őszi árpa esetében is, a búza pedig 4 százalékkal teremhet többet a sokévi átlagnál.

 

termésbecslés

 

Száraz idő betakarításkor?

A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint a nyári hónapokban a mediterrán régióban (különösen Törökországban) a szokásosnál melegebb lesz az időjárás. A szokásosnál szárazabb körülmények várhatók Kelet-Európa, Törökország és a Földközi-tenger középső régiójának nagy részén. Ez elméletben jót jelent a betakarítások idejére, de mint tudjuk, elég egy párnapos front erős széllel, és egyből más a gyerek, pontosabban az állomány fekvése. Ha az aszályos nyár jóslata bejön, akkor a kukoricáért és a napraforgóért kell majd többet aggódnunk idén.

 

kukorica haromleveles
Pünkösdkor Pécs mellett is még csak ekkora a kukorica (fotó: Gönczi Krisztina)